Русенски университет е домакин на Дунавската конференция на ректорите
Русенски университет е домакин на Дунавската конференция на ректорите / снимка:Русенски университет

На 05 и 06 септември Русенският университет „Ангел Кънчев“ домакинства работната среща на Президентството на Дунавската конференция на ректорите. Университетът е член на тази авторитетна международна организация отпреди повече от 20 години, а през последните три години ректорът на университета проф. дтн Христо Белоев изпълнява най-висшите ръководни функции в организацията – президент през 2011 г. и вицепрезидент през 2010 и 2012 г. Организацията е създадена през 1983 г. и в нея членуват 54 университета от 13 страни.

Дунавската конференция на ректорите функционира като междууниверситетска мрежа за регионално сътрудничество в областта на образованието и науката и през последните години разширява своята дейност в партньорство с редица организации като Асоциация „Дунавска академия“, Институт за Дунавския регион, Централноевропейска инициатива и др. Срещите в Русенския университет бяха ръководени от проф. Христо Белоев – вицепрезидент на ДКР и от настоящия президент на ДКР – проф. Мартин Герзабек, който е и ректор на Университет BOКU във Виена. На нея присъстваха още проф. Балик и проф. Лостак, съответно ректор и заместник-ректор на университета CULS в Прага, както и проф. Мирослав Вескович – ректор на университета в Нови Сад, който се включи чрез видеоконферентна връзка. От страна на Русенския университет в срещата участваха освен ректорът проф. Белоев, заместник-ректорът по европейска интеграция и международно сътрудничество доц. Юлиана Попова и директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ проф. Никола Михайлов.

В дневния ред на проведената среща бяха разгледани въпроси като: предстоящото асоциирано членство на Дунавската конференция на ректорите в Европейската университетска асоциация, приемането на нови членове в ДКР, организация на планираната конференция на ДКР в Прага през м. ноември, която ще премине под надслов „ Изграждане на мостове в турбулентни води“ и ще ангажира вниманието на ректори на университети , учени и политици с обсъждането на въпросите за мястото на университетите  в регионалното сътрудничество в контекста на най-новите европейски процеси и тенденции.

Специфична тема на обсъждане на време на срещата беше подготовката на мащабен проект в рамките на ДКР, който ще включва представители от всички дунавски страни – проектът DREAM /Danube River Research and Management/. Партньори от България по този проект са Русенският университет и Агенция „Морска администрация“ – София.

Всички присъстващи се обединиха около становището, че проектното финансиране през новия програмен период 2014-2020 година ще бъде ориентирано към сътрудничество на ниво региони и ще подчинява на концепцията за smart specialization strategy, т.е идентифициране на силните страни на региона и мобилизиране на неговия потенциал за изследвания и иновации с цел концентриране на усилията върху ограничен брой приоритети, които да направят региона конкурентноспособен в глобален план и да доведат до неговото възходящо развитие. В този смисъл Дунавската конференция на ректорите ще използва своя значителен потенциал в сферата на изследванията и иновациите, за да изпълни своята роля на двигател на регионалното сътрудничество в Дунавския регион.

Като един от водещите членове на ДКР, Русенският университет формира своята стратегическа визия за лидерска роля в междууниверситетското сътрудничество в Дунавския регион.