/ iStock/Getty Images
Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе купи UV-машина за стерилизиране и почистване на книги, съобщиха от културния институт.

От библиотеката обясняват, че UV-машината, която работи от днес, отстранява прах, паразити, бактерии и вируси. Тя отговаря на световните изисквания за опазване на културни ценности.

С нея се намалява драстично и времето за стерилизация на книгите, което досега е било в рамките на 72 часа. "Това създаваше проблеми на специалистите и читателите, тъй като, от една страна, в заемните не влизаха веднага всички върнати книги, а от друга - обработката им изискваше ръчен труд и допълнително физическо натоварване на библиотекарите. С новата UV-машина за стерилизиране и почистване на книги могат да се дезинфекцират по шест книги за 30 секунди", обясняват от библиотеката.

Машината е купена по проекта "Технологични иновации за повишаване на пригодността за заетост на лица с трайни увреждания в условия на COVID-19". Той се финансира по националната програма за заетост на хората с увреждания на Агенцията за хора с увреждания.

По проекта предстои и доставка на машина за дезинфекция и почистване на помещенията.
БТА