/ netinfo
Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) инж. Павлин Цонев представи планираните за изпълнение дейности по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“.

Проектът предвижда доставка на специализирано оборудване за извършване на драгажна дейност по река Дунав, а именно драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб. С новодоставеното оборудване Агенцията ще осигурява целогодишно използване на плавателния път на реката и ще изпълнява ефективно поетите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък.

С проекта ще се постигне по-лесен достъп до речните пристанища, повишена безопасност на корабоплаването и увеличаване на товарооборота, посредством възможността кораби с по-голяма товаропоносимост и газене да преминават през българския участък от р. Дунав, в резултат на подобрените параметрите на фарватера.

На проведеното информационно събитие присъства заместник областния управител на Русе, който отправи своите благопожелания към ИАППД за поредното значимо начинание в областта на развитието на транспорта по р. Дунав.

Присъстваха също представители на заинтересовани страни по проекта от държавни институции и частния сектор.