Пожарникари измъкваха линейки и коли от преспите
Пожарникари измъкваха линейки и коли от преспите / Дарик Русе, Искра Георгиева

За денонощието екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са излизали над 20 пъти по над 50 сигнала за оказване на съдействие, във връзка с усложнената зимна обстановка. В събота срещу неделя през нощта противопожарен автомобил с четирима служители от Втора РСПБЗН-Русе са били изпратени за отстраняване на паднали клони от дърво пред блок „Клокотница 2” в Русе. След това от 02:45 до 06:20 часа е бил изпратен екип на РСПБЗН – Две могили в района на главен път Русе – Бяла, където се е наложило съдействие на закъсали автомобили в участъка на община Иваново.

Сутринта от 07:25 до 09:30 часа автомобил с двама служители от РСПБЗН – Две могили е насочен в района на разклона Иваново – Мечка, където също са се обадили за закъсали автомобили в участъка от пътя. Екип на РЗПБЗН Бяла пък е отишъл в с. Пет кладенци за да извади заседнал в снежно навяване автомобил “Мицубиши Паджеро”. Това е станало във времето от 09:45 до 11:50 часа. Преди обед служители на Втора РСПБЗН са отстранявали и паднали дървета пред блок „Колос 1”, блок „Чинар” и блок „Ела” в гр. Русе. На място пред блок „Колос 1” дървото е било открито върху “Фиат Пунто”, пред блок „Чинар” върху “Ауди 80” и “Фолксваген Голф  4”, а пред блок „Ела” под дървото е бил попаднал автомобил “Ауди А4”.

От 10:50 часа до 12:20 часа противопожарен автомобил с трима служители от Първа РСПБЗН – Русе е реагирал по сигнал за проблем на главен път „Е 70” Русе – Варна, до магазин "Джъмбо", където са поискали съдействие за извеждане на закъсали автомобили от снега в участъка. Следващият сигнал, който е ангажирал противопожарен автомобил и служители от Първа РСПБЗН, от 11:20 до 12:10 часа, е бил за оказване съдействие на закъсала линейка на екип на ЦСМП на ул. „Кръстец” 50 в Русе. Пожарникари от РСПБЗН – Бяла са били изпратени на второстепенен път гр. Бяла - гр. Борово за съдействие на заседнал в снежно навяване джип “Мерцедес”. Поради силното снегонавяване, екипът е достигнал мястото пеш. Водачът и сина му са отведени до противопожарния автомобил и откарани до гр. Борово.

Вчера през деня, от 08:40 до 17:00 часа, тежкотоварен автомобил (влекач) със спасители от сектор СОД при РДПБЗН – Русе са работили на главния път Русе – Червена вода, оказвали са съдействие за придвижване и извеждане на граждани и закъсали автомобили в участъка. От 13:30 до 15:00 часа един екип с трима служители от сектор СОД при РДПБЗН – Русе е изпратен за отстраняване на паднали дървета на ул. “Тома Кърджиев” в Русе. Дърветата са отстранени и платното е било освободено. От 11:35 до 13:00 часа противопожарен автомобил на РСПБЗН – Две Могили е изпратен за оказване съдействие на закъсала линейка на екип на ЦСМП на разклона за с. Тръстеник, а в 19:30 часа екип на Първа РСПБЗН - Русе е транспортирал мъж за хемодиализа от с. Иваново до МБАЛ – гр. Русе.

Тази нощ от 03:38 до 04:40 часа един противопожарен автомобил с четирима служители от Първа РСПБЗН е изпратен за оказване съдействие на закъсала линейка на екип на ЦСМП на ул. „Кръстец”, за достигане до бременна жена с контракции. При стигане до адреса бременната жена е отказала да бъде транспортирана до болницата. Помощ е оказвана многократно през деня и с верижните машини „Рак Трак” от служители от сектор СОД при РДПБЗН – Русе за: транспортиране на родилка от с. Николово; транспортиране на екип на ЦСМП до с. Щръклево при жена с инфаркт; транспортиране на жена от с. Бъзън за хемодиализа; транспортиране на хора закъсали между с. Червена вода и с. Ново село; транспортиране на бременна жена и измръзнал човек от с. Семерджиево; транспортиране на родилка от с. Хотанца до с. Николово; транспортиране на хора закъсали между с. Ново село и Русе и т.н.