/ netinfo
Фондация „Бряг” организира конференция на тема „От Спестовно дружество „Гирдап” до криптовалутите”, която ще се проведе на 8 юни, петък от 10.30 часа, в зала 2 на хотел ”Рига”. Конференцията е част от проект „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”, партньори по който са ПГИУ „Елиас Канети”, Регионалното управление на образованието, Русенския университет, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. Целта му е да се съхрани паметта за важни исторически моменти от миналото на Русе, да се вдъхновят наследниците на първите банкери да продължат традициите и да се предизвика интересът им към изучаването и развитието на най-новите технологии в областта на финансите.

Лектори на семинара ще бъдат водещи експерти по банково и застрахователно дело и по историята на русенските банки – Роза Велинова - историк, Красимир Денчев - експерт по банки и застраховане, д-р Александър Косулиев и д-р Елизар Станев от факултета по бизнес мениджмънт на РУ “Ангел Кънчев” – специалисти по криптовалути.

Темите на лекциите в конференцията са: „Банките в Русе: Началото. Ролята на финансовите институции за развитието на икономиката на региона след Освобождението”, „Банковата система днес: Кой продължава на традициите в банковия сектор в Русе”, „Застраховането: традиционни и модерни продукти”, „Криптовалутите: временен хит или бъдещето на финансовата система”.

В рамките на конференцията ще бъде подредена фотоизложба на архивни фотоси и експонати на Русенския държавен архив, която ще онагледи разискваните теми от историята на банките в Русе от края на 18 век и първите десетилетия на 20 век.