От румънския хидротехнически комплекс „Оршова“  е изпусната голяма вълна
От румънския хидротехнически комплекс „Оршова“ е изпусната голяма вълна / Алексей Минев
От румънския хидротехнически комплекс „Оршова“ е изпусната голяма вълна
50826
От румънския хидротехнически комплекс „Оршова“ е изпусната голяма вълна
  • От румънския хидротехнически комплекс „Оршова“ е изпусната голяма вълна

От румънския хидротехнически комплекс „Оршова" е изпуснато голямо количество вода, което ще се влее в българския участък на река Дунав. Предупреждението е получено в областната управа в Силистра от Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на плавателния път.

Не е уточнено количеството, но специалистите прогнозират вълната да достигне акваторията на Силистра до 3 денонощия. Областният управител Николай Димов е уведомил кметовете на четирите общини с излаз на Дунав - Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан.

Към 17:00 ч. нивото на река Дунав при Силистра е 642 см. През целия ден то е варирало в малки граници, но като цяло пада, съобщиха от местното представителство на АППД. Ледените късове по средата на реката почти са се изчистили. Но в румънския участък освен ледоход има и на много места има струпване на лед - т.нар. ледени мостове. По официална информация от властите в Констанца и Кълъраш е пуснат тласкач за отблокиране на водния път от района на Черна вода до Олтеница.

От днес е отворен и южния шлюз на резервата Сребърна, за да се захрани езерото със свежа дунавска вода. Според русенската екоинспекция няма непосредствена опасност за населението на Сребърна и за птиците в резервата. Продължават денонощните обхождания на дигата Сребърна-Айдемир.