Осигурени са 800 000 лева за нов скенер в силистренската болница
Осигурени са 800 000 лева за нов скенер в силистренската болница / netinfo
Силистренската болница догодина ще може да закупи спирален скенер за нуждите на пациентите благодарение на отпуснатите от Министерството на здравеопазването 800 000 лева. Това съобщи кметът на Силистренската община Иво Андонов, с чието съдействие днес са осигурени средствата по сметката на болницата днес.

Новината потвърди управителката на здравното заведение д-р Даниела Костадинова. Тя обясни, че до края на 2009 година всички лечебници в страната трябва да разполагат с такъв тип аратура от ново поколение.

Над 20 апарата и части от специализирано оборудване са подновени през тази година в МБАЛ – Силистра. След посещението на здравния министър д-р Евгений Желев в дунавския град през юни болницата получи 1,5 млн. лв. за неотложни ремонти на отделенията, които са в сгради от павилионен тип. Изготвен е прединвестиционен проект за строителство на нова болница в Силистра, финансиран от общината. По предварителни изчисления за изграждане са необходими около 30 млн.евро.

Силистренската община има близо 23 на сто дял в акционерното дружество МБАЛ – Силистра. Контролният пакет от 51% е в «ръцете» на държавата. Останалите 26 % акционерно участие си поделят другите 6 общини в Силистренска област – Тутракан, Дулово, Главиница, Алфатар, Ситово, Кайнарджа.