Оркестърът на Военноморските сили свири за русенци
Оркестърът на Военноморските сили свири за русенци / netinfo
Днес в Русе ще бъде даден стартът на тържествата по повод 129-годишнината от създаването на военноморските сили на Република България. В 18.30 ч. ще се състои военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. От 19.30 пред Доходното здание ще започне концертът на представителния духов оркестър на военноморските сили на Република България.

Първообразът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България е създаден през 1884 г. към Дунавската флотилия в гр. Русе. В продължение на 36 години диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи. Първият диригент на оркестъра е Франц Минарек. От 1887 г. е Франц Свобода (ученик на Дворжак), по времето на който оркестърът осъществява забележително развитие. През 1899 г., заедно с флотското командване, оркестърът е преместен в град Варна. Първият българин, който през 1920 год. поема ръководството на флотския оркестър е Димитър Харалампиев. Общо 18 души са държали диригентската палка.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов - възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. Първата задгранична изява на оркестъра е в град Севастопол на борда на яхтата ,,Александър I ” още в годината на създаването му. Следват участия в Румъния, Унгария, Гърция и Украйна, Белгия, Франция и Италия.

Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната – общо над 150 изяви годишно.