Част от екипа
Част от екипа / Държавна опера Русе
Държавна опера-Русе ще представи на 25 март премиера на операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди. Спектакълът се реализира в рамките на 59-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни“.

Започва Международният фестивал "Мартенски музикални дни"

Диригент ще бъде Сунай Муратов. Постановъчен екип: Режисьор - Славчо Николов Сценограф - Иван Токаджиев Художник костюми - Ана-Мария Токаджиева Хормайстор - Стелияна Димитрова-Хернани "ДОН КАРЛОС" е лирическа драма в пет действия, която Джузепе Верди създава в годините на своята творческа зрелост.

Двадесет и пет години след грандиозния успех на „Набуко“ - първата му мащабна опера с исторически сюжет, композиторът получава поръчка от дирекцията на Парижката Опера – Имперската музикална академия и на 11 март 1867 година, на нейната сцена в Театър Пелетие е премиерата на новата му голяма творба "Дон Карлос“. „Дон Карлос“ е апология на нещастната любов.

Анелия Димитрова - звездата на балета на Старозагорската опера танцува в „Нестинарка“ на русенска сцена

Независимо от това, че сюжетът на това произведение следва една забележителна по сложността си историко-политическа линия, операта остава летопис на трагическата любов, поставена в невъзможните условия на политическите, религиозни и исторически реалности. "Дон Карлос“ за първи път триумфира на сцената на Русенската опера на 27 януари 1963 година. Постановката е на талантливия режисьор Евгени Немиров и е толкова харесвана от русенската публика, че се играе повече от десет години.

Много русенски солисти израстват с тази постановка. "Дон Карлос“ е опера, която се поставя сравнително рядко. Най-съществената причина за това е необходимостта от първокласен солистичен състав. Всички водещи роли са сериозно изпитание за вокалното и актьорското майсторство на певците.

Русенската опера винаги е поддържала богатството си от майстори-певци и артисти, затова и в нейната история има няколко продукции на мащабната опера на Джузепе Верди. Предстоящата постановка ще бъде забележителна с преобладаващото присъствие на оперни артисти, родени в Русе.

Млада балерина е новият художествен ръководител на балета в Операта

В ролята на Елизабет Валоа ще гостува сопраното Светла Кръстева, в ролята на Крал Филип II ще бъде басът Ивайло Джуров, Принцеса Еболи - солистката на Русенската опера Петя Цонева, в ролята на Монаха - русенецът Момчил Миланов. Родриго, маркиз Поза ще бъде Александър Крунев.

Със своето участие в ролята на Дон Карлос престижът на продукцията ще издигне солистът на Миланската Скала и дългогодишен верен приятел на Русенската опера тенорът Марио Маланини. В ролята на Великия Инквизитор ще се превъплъти респектиращият бас Пламен Кумпиков, в ролята на Тебалдо и Гласът от небето, който възвестява Божията воля ще бъде - Даниела Караиванова.

Участват още и тенорите Александър Баранов - граф Лерма и Иван Пенчев в ролята на Хералд, вестителя.