Общината ще получи летище Русе и Музея на транспорта, обеща министър Московски
Общината ще получи летище Русе и Музея на транспорта, обеща министър Московски / Дарик Русе

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски посети няколко транспортни обекта в Русе. Той съобщи, че в Агенцията за поддържане на плавателния път по река Дунав са обсъдени възможностите тази година да започнат процедури, а следващата година да бъдат закупени необходимите съоръжения за решаване на проблемите с ниското ниво на реката. В рамките на 10 милиона лева ще бъдат закупени три кораба-за измерване, за драгиране и за поставане на знаци. Парите ще се търсят както по нашите оперативни програми, така и по линия на програма „Околна среда” на ЕС.

По отношение на летището в Щръклево Московски подчерта, че държавата ще съдейства то да премине за стопанисване в ръцете на Общината. На 11 юли бе съобщено, че процедурата за концесиониране е прекратена заради липса на кандидати. Друг обект, който ще бъде прехвърлен на Община Русе е Музеят на транспорта. Сега той се води към БДЖ, но компанията няма средства да го поддържа и потенциала му не се използва. Ако се смени стопанина, той може да бъде включен в туристически дестинации и да привлича туристи.

Друг важен проект за Русе и страната е БУЛРИС, свързан с „Пристанищна инфраструктура”. По него се очаква скоро да бъде открита процедура за възлагане на поръчка за изграждане на Речен информационен център. Изграждането му заедно с оборудването и специалния софтуер ще струва около 5 млн. лв., каза още министър Московски.