Екипа на проекта
Екипа на проекта / netinfo
Устройство, което е абсолютна световна новост, изобрети и патентова русенски екип. Апаратът е в полза на съдебните медици, а целта му е установяване на точното време на настъпване на смъртта.
 
Екипът се състои от двамата млади учени инж. Ивайло Иванов и инж. Любомира Димитрова, преподавателят в Русенския университет доц. Анелия Манукова, изпълнителният директор на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов, който е съдебен лекар, и д-р Пламен Димитров, също съдебен лекар и експерт в крайдунавския град.
 
Патентен представител на екипа е инж. Койчо Митев.
 

БГНЕС


Изобретението е комбинация между механика, фотометрия, софтуер, електроника. То се прилепва до тялото, като замерва и изчислява по математичен способ времето за възстановяването на цвета на кожата при натиск.
 
Според д-р Иван Стоянов, това устройство може да спести на един съдебен лекар около 4 часа работа и дава 100% сигурност на резултата. То ще е от изключителна полза в криминалните разследвания, като може още на мястото на дадено местопрестъпление да покаже кога е настъпила смъртта.
 

БГНЕС


Патентът е издаден през април тази година, като сега екипът е в процес на търсене на спонсори и производство на изобретението.