/ netinfo
Вече 1 262 жители на региона са подали в офиса на НАП в Русе декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, в които са посочили, че желаят да ползват данъчни облекчения.

От началото на тази година промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предвиждат данъчните облекчения да се ползват, при условие, че даденото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

Още 2 седмици за деклариране на авансовите данъци

Това се отнася за всички данъчни облекчения по реда на ЗДДФЛ:
- Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност - Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане - Данъчно облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране - Данъчно облекчение за дарения - Данъчно облекчение за млади семейства - Данъчно облекчение за деца - Данъчно облекчение за деца с увреждания - Данъчно облекчение за извършени безкасови плащания.

За да се избягнат неточности, е необходимо всички лица, които подават годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2017 г. и ще ползват данъчни облекчения, предварително да проверят дали имат задължения по данъчно-осигурителната си сметка в НАП.

Това се извършва най-лесно в сайта на агенцията www.nap.bg чрез персонален идентификационен код /ПИК/, който се издава безплатно. Информация за наличие на задължения данъкоплатците могат да получат и в офиса на приходната администрация, който ги обслужва по постоянен адрес.

В Русе от подадените декларации 44% са по интернет, очакват се още към 9000

При наличие на публични задължения е необходимо те да бъдат заплатени преди подаване на годишната данъчна декларация, за да могат лицата да ползват данъчните облекчения.

Допълнителна информация за деклариране и плащане на данъците, лицата могат да получат на телефона на информационния център на НАП 0700/ 18 700 на цената на един градски разговор.