Международен детско-юношески пленер се провежда в Русе
Международен детско-юношески пленер се провежда в Русе / Дарик Русе, архив

Училищното настоятелство към СОУ ”Христо Ботев” реализира проект с финансовата подкрепа на Община Русе по „Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата" и Фондация Обществен фонд – Русе.

Пленерът ще се проведе от днес до 5 септември под надслов „Русе в цветове – град на свободния дух!“ Целта му е да преоткрие красотата на Русе през очите на млади таланти, да се провокират творческите им възможности, в резултат на което да бъдат създадени произведения на изкуството, чрез прилагане на съвременни образователни практики. Пленерът е част от инициативите в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 и ще бъде включен в Есенния салон на изкуствата.

Ще участват 28 деца, на възраст от 10 до 18 години, от България и Румъния. Инициативата е подкрепена от школи по изобразително изкуство от Габрово, Плевен, Казанлък, София, Павликени и Крайова ( Румъния). Русенските представители са 10 деца, с изявен интерес към изобразителното изкуство и фотографията.

Пленерът ще завърши с изложба на най-добрите творби, които ще бъдат представени на русенската общественост. Откриване: 11 часа на 5-ти септември на площада пред Община Русе. От 06 до 29 септември можете да разгледате експозицията в Mall Rousse.