/ iStock/Getty Images
"Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе заработи, като предоставя храна на повече от 40 бездомни". Това съобщи директорът на областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради коронавируса трапезарията, която работи повече от 10 години през зимата, претърпя реорганизация. Преди бездомните получаваха всеки ден през студените месеци топла супа за обяд и напитки, сандвичи за вечеря, а също социални, здравни и психологически консултации. Ползваха и баня.

Община Русе откри безплатен „горещ“ телефон за психологическа подкрепа

"Заради пандемията кризисната трапезария не работи по стандартния начин. Бездомните получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Направена е строга организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване.

Предоставяме им също дезинфектанти и маски. Всеки бездомен получава еднократно и топла супа и чай", обясни Ябанозова. Тя каза още, че ако някой от бездомните е със симптоми на коронавирус, ще бъде насочван към Регионалната здравна инспекция в Русе. Там ще бъде изследван за инфекцията.

Кризисната трапезария на БЧК ще работи до края на февруари идната година. Ябанозова коментира, че по данни на БЧК в Русе има около 150 бездомни. Част от тях са скитащи - имат дом, но живеят в много тежки условия.