Италиански хирург учи русенски колеги на метод, спасяващ от ампутация на крайници
Италиански хирург учи русенски колеги на метод, спасяващ от ампутация на крайници / снимка: Дарик радио - Русе, Галина Тодорова

Италиански кардиолог демонстрира пред свои колеги в Русе метод за инвазивно лечение на периферни съдове. Проф. Джанлука Ригатели е гост на русенската кардиологична болница "Медика Кор”. Днес там методът беше приложен на 72-годишен пациент със запушена коремна аорта.

Новата процудера може да помогне на много хора, за които съществува риск от отстраняване на крайниците, вследствие на стеснения или запушване на артериите. В САЩ с въвеждане на интервенцията преди няколко години, броят на пациентите с ампутирани крайници, е намалял до 50%, обясни д-р Кристиян Иванов - кардиолог в “Медика Кор”.

В Русе проф. Ригатели обучава българските си колеги, за да прилагат лечението. Процедурата се извършва от мултидисциплинарен екип, включващ кардиолог, инвазивен рентгенолог и съдов хирург.

Досега в “Медика Кор” методът е приложен на над 10 пациенти. От тази година процедурата се поема от Здравната каса, обясни директорът на кардиологичната болница д-р Кирил Панайотов. Методът ще бъде представен и пред лекари от различни специалности от Русе и съседни области. Заболяването засяга пациенти в напреднала фаза на диабет, активни пушачи, болни от атеросклероза.