/ ThinkStock/Getty Images
Районният съд в Русе даде година затвор на мъж от Ветово, за съучастие в телефонна измама, при която жена дала на престъпниците 36 600 евро, съобщиха от съда.

Мъж е задържан в Плевенско, измамил по телефона гъркиня за хиляди евро

Признатият за виновен бил помагач на телефонните измамници. Случаят е отпреди две години. Престъпниците, чиято самоличност не била разкрита при разследването, се обаждали от Букурещ на произволни телефонни номера в България. Целта била да вършат измами.

На 2 октомври 2019 г. на стационарния телефон на потърпевш се обадил мъж. Той се представил за полицай. Обяснил на жената, че трябва да съдейства за залавянето на измамници, да изключи мобилния си телефон и да му се обади отново от стационарния.

Веднага след това с пострадалата се свързал друг мъж, който се представил за лекар. Заплашил я, като й поискал 50 000 лева. Жената се обадила на мнимия полицай, който я уверил, че престъпниците ще бъдат заловени.

Обяснил й, че е разговарял вече с дъщеря й, като трябвало да хвърли всичките си пари през балкона. В същото време други престъпници се свързали с мъжа от Ветово, когото познавали отпреди.

Разкриха „ало“ измама за близо 2 хил. лева в Русе

Предложили му да отиде до Русе, за да вземе пакет, за което ще получи 150 лева. Мъжът се съгласил и пристигнал на посочения адрес. Знаел, че върши измама, но взел парите, прибрал за себе си 100 евро, а другите оставил до табелата за край на Русе.

Пред Районния съд той се признал за виновен, като поискал делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. По тази причина присъдата му е намалена с една трета - от година и половина - на година.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Русенския окръжен съд.
БТА