/ DarikNews.bg
Съдят шофьор с над три промила алкохол, който е катастрофирал в Русенско при опит да избяга от полицейска проверка. В колата си той е возил малолетния си син. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе. 

Случаят е отпреди пет дни. Полицейски автомобил е патрулирал в град Две могили, когато униформените служители са забелязали лек автомобил да се движи несигурно по пътното платно. Полицаите подали светлинен сигнал и знак със стоп палка на шофьора, но той не спрял. Тогава униформените са го последвали и открили извън града излязлата от пътното платно кола. 

При проверката 51-годишният шофьор не е успял да представи документи за собственост на превозното средство, а при теста за алкохол, дрегерът е отчел над три промила. Мъжът бил придружен до болницата в Бяла, където дал и кръвна проба. 

След катастрофа: Обвиниха мъж за закана с убийство в София

Ако бъде признат за виновен, той може да  получи от една до три години затвор и глоба от 200 до хиляди лева.

За първите осем месеца на тази година в Русе са осъдени 95 шофьори, управлявали превозно средство след употреба на алкохол или наркотици. От тях 88 водачи са получили условни присъди, след като са признали вината си и са сключили споразумения с прокуратурата, одобрени от Районния съд. Останалите седмина водачи са наказани със затвор.

На 92-ма от шофьорите са наложени и глоби - между 100 лева и 1500 лева. Отнети са им и шофьорските книжки за срок до две години.
БТА