/ netinfo
С разиграването на симулативен процес беше поставен финалът на участието на Окръжен съд-Русе в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2017/2018 година.

След серията лекции, представени в рамките на изтичащата учебната година, десетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“-Русе демонстрираха наученото чрез пресъздаване на наказателен процес по обвинение за причиняване на средна телесна повреда и опит за изнасилване. За предварителната подготовка на младежите се погрижиха Росица Радославова – съдия в Наказателното отделение на Окръжен съд, и окръжният прокурор – Георги Георгиев, които в началото на месец юни се срещнаха с участниците.

По време на подготвителната среща двамата магистрати разясниха накратко ролята и правомощията на прокурора и на съдията, правилата и реда, по който протича съдебното заседание по наказателни дела, събирането на доказателствата и разпита на свидетелите, правата на подсъдимия, ролята на защитника и дадоха общи насоки за подготовката на участниците.

Самият симулативен процес се състоя на 19-ти юни в една от съдебните зали на Русенската съдебна палата и протече изцяло по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс на Република България ред, като обхвана всички етапи на едно съдебно заседание пред първоинстанционен съд – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”. Казусът беше разгледан от петчленен съдийски състав с председател София Енчева. Обвинението беше поддържано от прокурорите Елина Костадинова и Теодор Недев.

Всеки един от подсъдимите се яви в съдебната зала със защитник. В хода на процеса съдът разпита всички призовани по делото свидетели, които се наложи да отговарят на многобройните въпроси на обвинението и на защитата.

Обяснение даде само единият от подсъдимите, тъй като другите двама се възползваха от правото си да откажат. По време на пледоариите представителите на прокуратурата отправиха искане за постановяване на осъдителна присъда по отношение на тримата подсъдими. От своя страна, всеки един от защитниците на предадените на съд лица пледира за оправдателна присъда.

Преди оттегляне на тайно съвещание за произнасяне на присъдата, съдебният състав изслуша и последната дума на подсъдимите. Всички в залата с нетърпение чакаха решението на съдебния състав, който имаше нелеката задача да отсъди виновен или невинен е всеки един от тримата подсъдими.

Присъстващите прави изслушаха постановената в името на народа присъда, с която петчленният състав осъди двама от подсъдимите, а третия - оправда. Пресъздаването на симулативния процес, освен от съученици на гимназистите, беше наблюдавано и от съдия Росица Радославова и прокурор Георги Георгиев, които поздравиха участниците за отличното им представяне. Прокурор Георгиев отправи своите адмирации към „колегите си“ за достойното представяне на фигурата на прокурора и поддържането на обвинението по време на процеса.

Поздравления получи и съдебния състав, чиято присъда прокурор Георгиев определи като безпристрастна и справедлива. Съдия Радославова също поднесе своите адмирации към участниците за отличното им представяне и отдадеността им при провеждането на симулативния процес, като сподели изненадата си колко детайлно учениците са успели да вникнат в ролите и да пресъздадат атмосферата на едно напълно реално съдебно заседание.

Поздравления получиха и адвокатите на подсъдимите, които „със зъби и нокти“ се бориха за защитата на своите клиенти. Похвали бяха отправени и към Петя Нацева и Хараламби Янков, които с представянето си по време на процеса успяха да убедят и публика и съдебен състав, че са пострадали от извършеното престъпление. Поздравления получиха и свидетелите по делото, които чрез своите показания, помогнаха на съда да достигне до обективната истина и да постанови справедлива присъда.

Адмирациите на двамата магистрати получиха и тримата подсъдими по делото, които заедно със своите защитници бяха изградили добри стратегии на защита. Чрез симулативния процес учениците имаха възможност от първо лице да се докоснат до магистратските и адвокатската професии, да научат повече за правомощията на съдията и прокурора, за ролята, правата и задълженията на свидетелите.

Пресъздаденият казус, който макар и с учебна цел, се базира на действителен случай, при който пострадалата и двама от подсъдимите са непълнолетни лица, а в дъното на инцидента стои несподелената любов на един тийнейджър, употреба на алкохол и предприемане на необмислени, импулсивни действия.

Така, освен възможността младите хора да осъзнаят колко отговорна е работата на съдията и на прокурора, инициативата целеше повишаване на правната култура на порастващите и превенция на младежката престъпност. На раздяла всеки участник получи грамота.