Днес е международният ден на влажните зони
Днес е международният ден на влажните зони / netinfo
Денят се отбелязва от 1975 година, тъй като на тази дата през 1971 година в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение.

Влажните зони са територии като блата, тресавища, мучурища, торфени блата, независимо дали са естествени или изкуствени, захранени постоянно или временно с вода, която е статична или течаща, прясна или солена. Те са едни от най-продуктивните райони на Земята и предоставят уникални условия за живот на множество растителни и животински видове.

Територията на РИОСВ-Русе е богата на влажни зони, по-значими от които са Поддържан резерват “Сребърна” (Рамсарски обект от 1975 г.), Защитена местност “Блатото на с. Малък Преславец”, Защитена местност “Гарвански блата”, Защитена местност “Остров Пожарево”, Защитена местност “Калимок-Бръшлен”, Защитена местност “Комплекс Алеко-Теглика” и Проекто-защитена местност “Рибарници Мечка”, Защитена местност “Дойчов остров”. Остров Батин, намиращ се на територията на област Русе също представлява орнитологично важно място и е част от Зеления коридор “Дунав”.

Голяма част от тези територии ще бъдат част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Освен с богатото си биологично разнообразие река Дунав е важен транспортен коридор за всички страни по поречието й. Други важни стопански дейности за хората са водоползване, риболов, земеделие, отглеждане на аквакултури, лечебни растения, отдих и туризъм.