/ netinfo
Изпълнителният директор на Асоциация Еврорегион Данубиус, Лили Ганчева, се срещна с внука на големия български революционер Христо Ботев, Боян Ботйов.
 
По време на дискусията бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с общонародната фондация „Христо Ботйов” за популяризиране публицистичното наследство на изявения български революционер в съседно Гюргево и други румънски градове, свързани с един от най-обичаните ни национални герои. Гюргево - градът, от който, Христо Ботев с част от четата си на кораба „Радецки“, се отправя към Балкана, за да даде живота си за освобождението на Отечеството.
 
Очерта се идея за литературни четения и изложби, съвместно с културни институции от другата страна на Дунава. Не на последно място се дискутираха и идеи за кандидатстване с проекти в рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ съвместно с румънски НПО.
 

В края на срещата, г-жа Ганчева подари на Боян Ботйов авторските си книги „Пътеводител на Букурещ” и „Румъно-български  връзки в книги и периодика 1820-1878г.” - двуезичен библиографски ретроспективен указател, с пожелания за откриване на нови и непознати факти, свързани с родната история.