Деца и възрастни търсят специалисти за лечение на плоскостъпие
Деца и възрастни търсят специалисти за лечение на плоскостъпие / netinfo

Все повече деца и възрастни търсят специалистите в Медицински център „Медика Експерт” за лечение на плоскостъпие. Проблемът с плоското ходило може да се окаже или вроден, или придобит с времето под влияние на различни фактори.
Сводовете на стъпалото играят ролята на амортисьори и ако не бъдат взети мерки, могат да провокират болки на други места по тялото след по-продължително ходене.
Причина за плоскостъпието може да се окажат и качени килограми, вследствие на което да се стигне до падане на сводовете на ходилото. Друга причина – основно при бременните е отслабването на мускулатурата.
Не трябва да се пренебрегват и обувките, защото неудобна такава също може да доведе до плоскостъпие. При неправилно стъпване, се получава ненормално износване и натоварване на ставите на крака, което допълнително напрежение в гръбначния стълб.

„Много често в нашата практика има закономерност и връзка между гръбначните изкривявания и плоскостъпието. 95% от децата с гръбначни изкривявания имат проблеми със стъпалата. И понякога една корекция на стъпалото води и до корекция на гръбначния стълб”, коментира кинезитерапевтът Александър Андреев.
Няколко са начините с които специалистите по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ „Медика Експерт” могат да помогнат на пациенти с плоскостъпие. Използват се масаж, лечебна гимнастика и апаратна физиотерапия. При деформация на ходилото се използва мека или твърда ортотика и кинезиотейпинг.
При необходимост се прави консултация с ортопед, защото при тежки случи се стига и до оперативна намеса.

В практиката на специалистите в Центъра, има и случаи на вродено плоскостъпие. При такива, веднага след раждането на бебето се слагат специални шини с които се поддържа  желаната позиция на ходилото.
„Плоскостъпето не е проблем, при който да не можем да се намесим. С подходящо лечение при специалист, то може да бъде коригирано. Обикновено проблемът е комбиниран с друг, който откриваме при прегледа”, коментира още Александър Андреев.