Ръководителят на ЦКО-Русе Ваня Трушкова с мултимедийна презентация представи работата на екипа през последната година
Ръководителят на ЦКО-Русе Ваня Трушкова с мултимедийна презентация представи работата на екипа през последната година / netinfo
Центърът за кариерно ориентиране (ЦКО) в Русе, съвместно с Областен информационен център (ОИЦ),проведе информационна среща с експерти, учители, родители и граждани, на която запозна аудиторията с дейността си и сподели свои добри практики. Ръководителят на ЦКО с мултимедийна презентация представи работата на екипа през последната година. С подкрепата на кариерните консултанти учениците имат възможност да открият своята лична формула на успеха, да формират умения за вземане на самостоятелни и осмислени решения по отношение на техния образователен, професионален и кариерен път, да организират пълноценно свободното си време.Центърът за кариерно ориентиране използва разнообразни и атрактивни методи, форми и инструменти за работа.
Любими на учениците са филмите, интерактивните упражнения, попълването на въпросници за кариерно ориентиране, ролевите игри и решаването на казуси.
ЦКО- Русе работи по проект на Министерство на образованието и науката BG05M2OP001-2.001-0001,,Система за кариерно ориентиране в училищното образование “, финансиран от ОП НОИР, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Втората част от събитието бе посветена на представяне на книгата „Преодоляване“, издадена с подкрепата на ОП „Развитие на човешките ресурси“ по повод на 10 години от членството на България в Европейския съюз.Експерт от ОИЦ презентира сборника с разкази, разкриващ десет вдъхновяващи истории, разказани от едни от най-популярните съвременни български автори - Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Владимир Зарев, Теодора Димова, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Христо Карастоянов, Михаил Вешим, Александър Шпатов, Иво Иванов. Голяма част от сюжетите са вдъхновени от съдбите на хора, които по един или друг начин са били подпомогнати да намерят нов път и мотивация в живота си. Някои от героите, измислени или реални, впечатляват със силата на духа си и носят посланието, че ако приемаме предизвикателствата без страх, можем да открием у себе си неподозирани възможности.Идеята на инициативата е чрез добрата литература, каквито са тези разкази, обществото да научи за добри резултати от инвестициите на Европейския съюз. Истинските човешки истории, за които книгата разказва, бързо и дълбоко стигат до душата на хората и говорят много по-убедително отколкото цифрите в отчетите.