Български режисьор отказа да говори с наши актьори на родния си език
Български режисьор отказа да говори с наши актьори на родния си език / Русенски театър
Български режисьор отказа да говори с наши актьори на родния си език
37157
Български режисьор отказа да говори с наши актьори на родния си език
  • Български режисьор отказа да говори с наши актьори на родния си език

Четирима млади русенски актьори се завърнаха за няколко дни в Русе, след репетиции в Германия. Те участват в съвместния проект с театъра в Оснабрюк и в реализацията на третата обща пиеса на Emma Theater и Русенски драматичен театър. След „Деликатно нещо е душата” и „Гастарбайтер”, сега се подготвя спектакъла "Русчук - спасеният език” по Елиас Канети е с режисьор Иван Станев.

Евгения Явашева, Ясена Господинова, Тихомир Благоев и Борислав Веженов се върнаха пълни с емоции и донякъде противоречиви чувства за това, което са преживели. Най-вече заради режисьора Иван Станев - българин, който от години живее в Германия. Той е отказал да общува с тях на родния си език и дори им забранил да говорят на български, обясни Явашева. Сред другите предизвикателства, отправени към българските актьори е било и това да говорят на сцената на измислен от тях език и да се включат в нещо почти завършено в края на процеса, без да знаят и да им бъде обяснено какво се очаква от тях. Въпреки това артистите ни се чувстват комфортно, благодарение и на немските си колеги.

Въпреки трудностите и неочакваните изисквания към тях, русенските актьори са убедени, че участието в пиесата безспорно е школа за тях. Както и работата им с Юрий Клепиков и Армен Джигарханян в „Три сестри”. Работата им вече дава добри резултати - Борислав Веженов е номиниран за „Икар” за поддържаща роля, а русенски спектакли ще бъдат представяни всеки месец в София.

Чуйте повече в прикачения файл.