Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден / снимки:Ивайло Ангелов
Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
85389
Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
  • Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден

Българи от силистренския край посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден. Това разказа за Дарик председателят на фондация „Бъдеще 2008“ Ивайло Ангелов. Представители на организацията са пътували заедно с кмета на село Сребърна Георги Иванов и кмета на село Айдемир Денчо Георгиев. В празника се е включила и фолклорна група от село Сребърна, която е взела участие на сцената на културния дом в българския квартал "Матей Воевод " в Търговище. Празника Тодоровден е честван тържествено от българската общност в този град в област Дъмбовица. В него се е включил и ансамбъл за български танци и песни от с. Бълен сърб.

Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
netinfo

От фондацията са подарили пана със символите на България на председателя на дружество "Заедно" Василе Костаке и на кмета на село Бълен сърб Мариан Параскив/ най-голямото село, където живеят етнически българи/. На ръководителката на ансамбъла Мария Туфеану са подарени книга за българския фолклор и обичаи и DVD самоучител по български народни хора, издание на ансамбъл "Филип Кутев". Същите подаръци са връчени и на ансамбъла за български песни и танци "Босилче" в квартал "Матей Воевод" в Търговище.

Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
netinfo

След Тодоровден, през следващите два дни, от фондацията са посетили и проучили села, в които до този момент не са ходили-Дръгинещ, Удени сърб  и Крънджени. За съжаление българската общност там е в напреднал етап на асимилираност, констатира Ивайло Ангелов. Осъществени са контакти с представители на местната власт в две от тези села и ако за в бъдеще има желание от тяхна страна е възможно да се възроди българската идентничност дори и там.

Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
netinfo

Престоят на хора от фондацията е включвал и посещение на културно мероприятие в населеното с етнически българи -село Пунтя де Греч в област Дъмбовица.Там участие в културната програма е взел отново съставът за български танци и песни от село Бълен-сърб. Това е била първата стъпка към опознаването на тези три български общности, живущи в една и съща област в Румъния- Дъмбовица. На местните българи са раздадени много български знаменца и различни книги.

Българи посетиха сънародници в Румъния за Тодоровден
netinfo

Следващото село, което са посетили силистренци в рамките на тридневния престой е било Бребени сърб, където са се срещнали със зам.кмета на селото и са коментирали ситуацията с българската общност там. Последното посетено село е било Кирнодж, намиращо се в близост до град Олтеница, почти срещуположно на българския град Тутракан. Там от 4 седмици се изучава български език под формата на неделно училище, разказа Ивайло Ангелов. В последните няколко години те си сътрудничат успешно с община Тутракан и това е дало плодове и в посока на възстановяването на почти изчезналата памет на местните българи за техния произход и идентичност. На местните хора са раздадени български книги с историческа насоченост и материали, които биха помогнали при процеса на обучение по български език там.

„В заключение мога да кажа, че село Кирнодж е един прекрасен пример как дори в едно почти напълно асимилирано село, населено с хора с български произход , е възможно да се започне обратния процес по възстановяване на културната и народностна идентичност.“, коментира председателят на „Бъдеще 2008“.