В Лозница почитат Пенчо Кубадински днес
В Лозница почитат Пенчо Кубадински днес / www.wikipedia.org

98 години от рождението на дългогодишния член на Политбюро на БКП честват в Лозница днес.

Инициативен комитет от местни граждани, съвременници на управлението на Пенчо Кубадински за втора поредна година отбелязват годишнината.

Събитието се случва на централния площад в лудогорското градче – разказа членът на Инициативния комитет Ботьо Ботев. Тази вечер от 20,00 ч. тържествено слово за приноса на Кубадински към развитието на региона ще произнесе инж. Стефан Стефанов, който е работил с политика от социалистическото минало на България, бил е и негов съсед, днес има ферма за производство на мед.

След словото местни самодейни състави ще изнесат програма, а след това ще поднесем венци и цветя пред барелефа на Пенчо Кубадински – допълни Ботев. Паметната плоча се намира пред родната къща на политика, тя днес е собственост на хора, които не са от неговия род, улицата обаче носи името на Кубадински.

Без Кубадински Разград нямаше да е окръжен център, нито заводът за стъкло щеше да е в Лудогорието, нямаше и водоснабдителната система „Дунав“ да стигне до региона – обясни Ботев приноса на Кубадински към развитието на Разградския край.

На събитието са поканени и роднини на политика, в Лозница не живее никой от тях, най-близо родственици има в Търговище и Русе, останалите са в София.

Кубадински е сред дългогодишните членове на Политбюро на ЦК на БКП – 24 години, преди 1944 г. е бил партизанин. Почина през 1995 г. През 2004 г. бе обявен посмъртно за почетен гражданин на родния си град Лозница, но това решение на Общинския съвет бе отменено след подписка на жителите на общината, повод за нея бе участието на Кубадински във Възродителния процес.