Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград / Радка Минчева
Студенти и преподаватели във Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ обединиха двата днешни празника в Европейско кулинарно пътешествие. Идеята на вкусната изложба на 9 май е да представи разнообразието на храните на Стария континент, а към кулинарните майстори от клуб „Сладко и солено“ се присъединили и трите руски студентки във Филиала.
Клуб „Сладко и солено“ включва между 30 и 40 студенти предимно от специалността „Технологии на храните“, техен ръководител е гл. асис. д-р Марийка Георгиева – разказа директорът на Филиала доц. Станка Дамянова. Студентите с желание се включват в тематични изложби по различни празнични поводи като днешния – допълни тя.
Европейското кулинарно пътешествие се проведе по съвместен проект на Филиала с Европейски информационен център-Велико Търново. В него участваха не само студенти, а и преподаватели. Изложбата нямаше състезателен характер, експонатите в нея бяха предвидени за консумация от гости и участници и нищо не остана.
Всички кулинарни майстори получиха грамоти и символични подаръци от организаторите. Ето какво имаше на европейската трапеза:
Ксения Иванова, Полина Станкова и Настя Ченцова от Санкт Петербург се представиха със сельодка под шубой.
Славина Петкова беше приготвила френски сладкиш милфльой от многолистно тесто и плодове.
Теодора Димитрова участва с два продукти – българска баница и румънски качамак.
Българска питка бе омесила Павлина Тодорова.
Мариян Боянов донесе качамак, а студентите от трети курс специалност „Технологии на храните“ – академично сирене, приготвено в лабораториите на Филиала.
Английска торта с моркови пък представи Галина Николова.
Домашно кисело мляко, маджун и питка донесе Емине Халилова.
Приносът на Петър Георгиев в изложбата бе домашна торта с глазура от знамето на ЕС.
Родопска баница с много сирене и много яйца представи Невена Георгиева.
Айлин и Емирая се включиха с меденки и домашен мед, а Хатидже и Наталия – с италианска пица капричозо.
Най-богат бе немският кът от изложбата. Това е баварска закуска – обясни Румен Ангелов. Тя включва варени бели наденички вурст,  репички, сладка горчица, брецели и няколко бири.
До всяко ястие бе поставено и знамето на съответната държава, а част от рецептите бяха отпечатани на флайери с данни за специалностите, които се изучават във Филиала.

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo

Сельодка под шубой и френска торта за Деня на Европа във Филиал Разград
netinfo