Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен / Радка Минчева
Съветниците от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“, а двама бяха „против“ по докладната за предприемане на мерки за опазване на околната среда на територията на община Разград. Над четири часа продължи извънредната сесия на местния парламент по тази тема, на нея позиции изказаха и представители на държавни институции, фирми и граждани.
Още началото на заседанието бе нетрадиционно – председателят на местния парламент Надежда Радославова обяви, че няма да ръководи сесията и предостави това право на единия от заместниците си Калоян Монев. Двамата обаче останаха на местата си с аргумента, че пултовете отчитат личния вот и не е имало възможност да се разменят. Официалните лица – кметът и заместниците му, както и областният управител и неговите заместници - също не седнаха на трибуната. В един момент се наложи да води и вторият заместник – д-р Левент Апти, тъй като Монев като един от вносителите на единствената докладна поиска да направи изказване.
Заседанието започна с едноминутно мълчание и ставане на крака по предложение от Иво Димитров, поводът - Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими от 20 век.
В началото бяха изслушани част от поканените представители на институции и фирми с ангажименти по казуса с острите неприятни миризми с неустановен произход.
Първо бе дадена думата на областния управител Гюнай Хюсмен, но той я отстъпи на представителите на бизнеса, които имат ангажименти, като коментира и 17-минутното закъснение на началото на заседанието, като изрази надежда, че това не е практика в местния парламент.
Така се оказа, че пръв се изказа директорът на институцията, от която най-вече се очаква да установи и обяви източника на замърсяване.  Инж. Любомир Атанасов от РИОСВ-Русе не бе никак убедителен в изказването си и макар към него да имаше въпроси смислени отговори не се получиха. Той заяви, че до вчера мобилна лаборатория е замервала качеството на въздуха в Разград, което се случва периодично, резултатите обаче не били обработени. Не сме разследващи, не можем да кажем кой е замърсителят – каза още Атанасов. Озадачаващо бе и изявлението му, че проверяват предимно в светлите часове на деня, а както е известно сигналите касаят замърсяване през нощта.
Работата на мобилната лаборатория бе коментирана и от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева. Според нея със спорадични замервания на качеството на въздуха не може да се установи как превишаването на нормите влияе върху здравето на разградчани. Д-р Генева предложи на областния управител Гюнай Хюсмен да съдейства в Разград да има постоянно замерване на показателите на въздуха, по-късно в изказването си той пое този ангажимент. Генева уточни още, че 2 или 3 показателя имат завишение според отчетените данни, но те са минимални.
Представител на „Басейнова дирекция“-Плевен не се яви, оттам отговорили, че до тях няма сигнали за замърсяване и така дойде редът на управителя на „Биовет“ Теменуга Газдова. Най-много бяха въпросите към нея, нейното изявление бе и най-пламенно, а и фактологически  издържано. Тя категорично отрече замърсяването на въздуха да е от „Биовет“, обясни за непрекъснатия процес на работа в предприятието, разказа за над 30-те проверки, които само миналата  година са извършени във фирмата и от държавни институции и от чуждестранни клиенти. Обяви още, че „Биовет“ е предприятието в региона, което влага най-много инвестиции в екология, само последната инвестиция във физико-химично стъпало на пречиствателната станция е 6 милиона лева. Увери, че след миналогодишните обвинения в замърсяване е извършена пълна проверка на потенциални възможности за замърсяване, с „къртица“ е заснета цялата канализационна система до Пречиствателната станция за пробиви, възстановени са и продължават да се  възстановяват всички капаци след кражби, всички отвори са запушени. Газдова обяви още, че производството в „Биовет“ не емитира сероводород, чиито показатели бяха превишени при замерването миналата година, каза също, че всички санкции, които екоинспекцията е налагала на "Биовет", са свързани със замърсявания на водата, а не на въздуха. Тя прогнозира още, че след като замърсяванията се извършват през нощта, най-вероятно става въпрос за нерегламентирано и неконтролирано производство.
Шефката на „Биовет“ взе и втори път думата с бурна реакция след като работата на фирмата бе квалифицирана като „престъпна дейност“ от Румяна Генчева, която се изказа като гражданка от трибуната на местния парламент. Газдова се закани, че ако подобни необосновани обвинения продължат, управата на фирмата ще си търси правата в съда.
Да се подхожда с уважение към водещи в браншовете си предприятия, които работят на територията на региона, а не да се набеждава някой за замърсител, без това да е категорично доказано, апелира и областният управител Гюнай Хюсмен. Той отчете пред съветниците действията на институцията, която макар и в отпуск, представлява. Обясни, че не е издал наказателни постановления на нарушител на екологичните норми, тъй като от никоя общинска администрация не е съставян подобен акт за нарушение.  „Ако Общинска администрация установи кой е нарушителят, аз като Областен управител веднага ще го накажа много сериозно“ – категоричен бе г-н Хюсмен
Той заяви, че Областна администрация-Разград е сериозно ангажирана най-вече към здравето на гражданите и ще направи каквото е необходимо, за да се разреши проблемът. Една от мерките се очаква още през следващия месец и е свързана с консолидацията на ВиК-асоциациите на територията на областта, което би довело до осигуряване на финансиране за проекти, свързани с модернизацията на сектора. На 30 август в Исперих предстои работна среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова с местни общински съветници. Ще припомним, че именно поради отказа на Общински съвет-Исперих да се присъедини към асоциацията „Водоснабдяване-Дунав“ не се случва консолидацията на сектора в Разградско, а това не дава възможност за еврофинансиране в тази област.
За реконструкция и модернизация на Градската пречиствателна станция са необходими 35 милиона лева – съобщи кметът д-р Валентин Василев. Това е годишният бюджет на общината – поясни председателят на Общинския съвет Надежда Радославова. Василев опита да обори точка по точка предложенията, направени от петимата общински съветници, внесли единствената докладна за сесията. Обяви, че част от предложенията вече са реализирани или на път да се реализират, а други не са в неговите правомощия. Каза, че докладната е опит за отклоняване на вниманието и прехвърляне на отговорност.
Повече от мерките бяха насочени към Градската пречиствателна станция. И Василев, и шефът на „Водоснабдяване-Дунав“ Стоян Иванов признаха, че Градската пречиствателна станция е изградена през 1974 г. и оттогава работи по една и съща технология и е крайно амортизирана, но твърдяха, че въпреки това се справя с изискванията пък нея. Съмнения към това – пряко или косвено - изразиха част от съветниците. Предположенията им са, че миризмите са и от утайките, изхвърляни в реката и канализационната система години назад.
Най-атрактивното изказване са сесията дойде от групата на БСП. Илия Илиев обяви, че в Разград не мирише от 3, а от 40 години, а част от колегите му нямат обществена памет за това поради младата си възраст. Той бе категоричен, че и след още 40 години, когато може да го няма „Лудогорец“ и братя Домусчиеви, Разград пак ще мирише.
Малко след неговото изказване съветниците станаха по-конструктивни и поставиха на гласуване конкретните предложения. Мариян Иванов от ГЕРБ предложи първите 7 точки от докладната(всички предварително представени предложения вижте ТУК), те включват ангажиментите на кмета по темата, да отпаднат, това обаче не бе прието от мнозинството. Не бе прието и предложението на Елка Неделчева от БСП до 1 септември кметът да ангажира експерти като консултанти, за да установят конкретните причините на замърсяването. Одобрено бе обаче друго нейно предложение – да се поставят конкретни срокове по различните мерки за изпълнение. Част от тях са двумесечни, а най-дългият – за намиране на средства за модернизация на пречиствателната станция е до края на 2019 г. „Задължава“ да смени „настоява“ във всички предложения, отнасящи се към ангажиментите на кмета, бе предложение на Стоян Димитров, но и то не мина, както и това да има общинска екоинспекция. Прието бе обаче изменение в първоначално предложената точка за почистването на речното дъно и корито на река Бели Лом от отпадъци и наслоени битови и производствени утайки отговорността да е освен на кмета и на областния управител. Добавена бе и нова точка в решението, според която се предлага на областния управител да информира Общинския съвет на редовното му заседание през септември за предприетите от него мерки според Закона за опазване на околната среда и резултатите от тях относно опазването на околната среда в община Разград.
В цялост докладната бе одобрена със 17 глада „за“, 2 „против“ – на Радиана Димитрова и Светослав Банков от ГЕРБ и 11 „въздържали се“ – останалите съветници от ГЕРБ, както и независимите Рейхан Вели, Фатме Селим и Янка Георгиева.

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo

Приеха мерките срещу миризмите, текат и срокове, макар източникът да остава неясен
netinfo