Ново сдружение с познати лица стартира с мобилно училище и денонощна аптека
Ново сдружение с познати лица стартира с мобилно училище и денонощна аптека / Радка Минчева
Новоучредено сдружение с познати лица стартира дейността си с анкета във фейсбук, от която изведе основни проблеми на общността и вече взе мерки за решаване на два от тях.
Деветима са учредителите на Клуба за обществена и гражданска активност (КОГА): независимият общински съветник Милена Орешкова, десният общински съветник Джипо Джипов, бившият общински лидер на ГЕРБ Огнян Обрешков, бившият заместник-кмет Ценка Таракчиева, бившият областен лидер на Младежи ГЕРБ Димитър Стефанов, бившият общински съветник от ГЕРБ Мирослав Грънчаров, Мирослав Цанев от България на гражданите, председателят на Центъра на НПО Георги Милков, бизнесменът Христо Христов от „Алфахим“.
„Стартираме програма за пряка демокрация, изграждане на общност и интелигентно управление на Разград, чрез дарителство и доброволчество за реализиране на местни граждански и младежки инициативи.“. Според КОГА това се налага тъй като проблеми за жителите на Разград остават без отклик в лицето на местната управа. Много предложения на гражданите не намират своето финансиране в общинския и държавния бюджет, както и в европроекти, изпълнявани на територията на града. „Понякога тези граждански инициативи и инфраструктурни дефицити се нуждаят от много малък финансов ресурс и могат да се реализират с доброволния труд на гражданите. Достатъчно е само да се съгласуват необходимите дейностите между самите граждани, така както това се случва в световни практики и общности. Тоест да създадем прагматично и ефективно гражданско общество.“ – обясняват още от сдружението.
Те подготвили анкета с няколко актуални за разградчани проблеми, половината от попитаните в социалната мрежа заявили, че приоритет е създаването на денонощна аптека в Разград. След множество разговори се намерил желаещ да открие денонощна дрогерия, в която да се продават най-необходимите медикаменти – болкоуспокояващи, санитарни материали и други без лекарства, за които са необходими рецепти. За откриването на подобен пункт обаче е необходимо още време за подготовката, затова от КОГА не се ангажираха със срокове.
Друга дейност, която стартира още през следващата седмица, е мобилното училище, в което доброволци – ученици и учители - ще се занимават с деца в предучилищна възраст – 5-6 годишни – от населени места, където няма детски градини и училища и децата имат дефицит с овладяването на книжовния български език. Първите мобилни училища ще са в Дряновец и Каменар.
За реализацията на част от следващите идеи на КОГА ще се създаде Общностен фонд за набиране на средства, с тях ще се осъществяват инициативи с голяма обществена значимост и потребност за общността в Разград, ние ще сме първите дарители в този фонд, за чието състояние всички ще имат онлайн видимост - увериха учредителите на сдружението.
Сред следващите инициативи на сдружението ще е „Кино под звездите“, а нови идеи и коментари учредителите на сдружението приемат на своята фейсбук страница.