Жителите на Брестовица отново излизат на протест. Този път пред областната управа в Пловдив. Причината е наднорменото съдържание на манган в питейната вода, съобщава NOVA.

Оказа се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решиха проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.

Областният управител на Пловдив обяви, че вик дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.

Търсят съдействие от президента за решаване на проблема с водата в Брестовица

Жителите на Брестовица твърдят, че от чешмите им продължава да тече манган над нормите, въпреки че от три месеца селото черпи питейна вода от нови кладенци.

„Водата отново ни е манганова, повярвайте ни. То си личи по кожата ти след като се измиеш, по косата ти, по дрехите, то си личи просто. Водата ни отново е манганова. Така, че прословутата притча, за това как сега от този водоносен слой водата щяла да издържи от три до пет години избухна. Уредите се съсипват от мръсната вода. В същото време токовите удари ги довършват. В кой век живеем? Къде се? Какво се случва?”, пита Емануела Караманова.

Обявиха бедствено положение в пловдивско село заради манган в питейната вода

Катя, която в дома си се грижи за трима болни, твърди че от 10 дни Брестовица е изправена и пред нов проблем. Водата спира в горните краища на селото и по цели дни чешмите пресъхват. Жената е гневна, че плаща за некачествена вода.

„То така излиза, че си плащаме ние за отрова, за да ни тровят. Между 35 и 50 лева вода. Но плащам като питейна, която аз не пия”, казва тя.

Колко е наднорменото количество манган в питейната вода, в селото не знаят, защото по думите им местното ВиК и РЗИ отказали да им предоставят данни от последните лабораторни изследвания. Затова в подписка над 1000 души в Брестовица поискаха оставки на ведомствата.

Правят дублиращи сондажни кладенци в Брестовица

И все пак от дружеството признаха, че манган в питейната вода има. Той обаче е от тръбите на старата водопреносна мрежа, която е изградена преди 60-години.

„Вторичното замърсяване е от самата мрежа, която вече е наслоила манганови образувания, която води до това, че при отстраняване на аварии или друга намеса на мрежата се получава т.нар.вторично замърсяване”, обясни гл. инженер Антон Гълъбов от ВиК Пловдив.

Областният управител на Пловдив съобщи, че още през април местното ВиК дружество е получило отказ от Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ да получи заем от 25 милиона лева, с който да изгради новия водопровод на Брестовица. Един от мотивите, посочени в писмото до Областния управител е, че ВиК дружеството е сключило договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на холдинга. Липсва информация за начина и критериите, по които е извършен подборът на изпълнителите.