/ Pixabay
Проблемът на хората в селото ще бъде решен дългосрочно
"През март започва изграждането на дублиращи сондажни кладенци за водоснабдяването на село Брестовица. Проблемът на хората в селото ще бъде решен дългосрочно с изграждането на нов водопровод и нови дублиращи водоизточници".

Това заяви пред журналисти областният управител Дани Каназирева след срещата с управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов, представители на Сдружение "Живот за Брестовица" и Инициативния комитет на жителите на селото.

Предвид обявеното днес от кмета на община "Родопи" Павел Михайлов извънредно положение в Брестовица, Каназирева уточни, че все още няма постъпила заповед за това в областната администрация. По думите й, след като получи документа, тя ще поиска в извънреден порядък да бъде възложено по съкратена процедура проектирането и изграждането.

Обявиха бедствено положение в пловдивско село заради манган в питейната вода

Тя апелира към община "Родопи" за съдействие и своевременно одобрение на проекта и издаването на строително разрешително. Осигурено е финансиране от страна на ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водния оператор в Пловдив. Каназирева за пореден път обясни, че средствата не могат да бъдат отпуснати по линия на бедствия и аварии.

"През март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци, тапмониране и изолиране на съществуващите, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите.

Качеството на водата от дублиращите кладенци обаче се гарантира само от 3 до 5 години, затова настояваме в процедурата да бъде включено проучване на изцяло нов водовземен участък, за да се реши дългосрочно проблемът", допълни областният управител.

Протест в Брестовица заради лошо качество на водата (ВИДЕО)

Тя съобщи, че според доклада на експертите източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево и разпростирането му в периметъра на водоизточниците. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и вече е изграден дублиращ.

"Сега положението с наличието на манган в питейната вода е овладяно, но проблемът стои", каза управителят на ВиК Спартак Николов. "Държавата стои ясно зад ангажимента си да реши този проблем.

Финансирането за подмяната на водопровода и мрежата ще бъде през ВиК холдинга, като ще се възложи проектирането и изпълнението на инженеринг", допълни Николов.
БТА