село Беден
село Беден / netinfo
Поради замътване на основното водохващане за девинското село Беден, от вчера водата е забранена за ползване за питейни нужди. Това става ясно от съобщение на ВиК.

Водата е замътена, заради излелите се проливни дъждове през последните дни. След, като констатирахме проблема, веднага уведомихме населението, че тя не е годна за пиене“, коментира директорът на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов. Според специалистите, забраната ще важи до пълното избистряне на извора.

Не сме спрели напълно водата, тъй като населението има нужда от вода за битови нужди, но за пиене не става“, добави инж. Николов. До селото обаче няма да се кара вода с водоноски за питейни нужди, като те ще ползва вода от други близки извори или ще се купува минерална вода от магазините. След нормализиране на показателите за качеството на водата, потребителите ще бъдат уведомени, категорични са от ВиК.

От Регионалната здравна инспекция в Смолян на този етап не са засекли негодна вода за консумация в областта. В периода от 15 ноември до 1 декември, са взети проби от седем населени места, както и от девет консуматори от централно водоснабдяване, като нарушения не са установени, сочат данните от справката на Здравната инспекция.