Започва театралният фестивал Сцена на кръстопът
Започва театралният фестивал Сцена на кръстопът / снимка: Драматичен театър Пловдив
"Сцена на кръстопът" започва с 2 премиери на Пловдивския театър
81524
"Сцена на кръстопът" започва с 2 премиери на Пловдивския театър
  • "Сцена на кръстопът" започва с 2 премиери на Пловдивския театър

20 представления са включени програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“, който започва в  Пловдив днес и продължава до 23 септември под мотото „Театърът. Следите“. Две от четирите премиерни заглавия са на Драматичния театър в Пловдив. В есенния фестивал се включват 12 трупи от страната и 3 чуждестранни с общо 1000 изпълнители и театрални екипи.

Откриването на 19-то издание е на 10 септември от 19 часа в Дома на културата  с постановката „Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов. Спектаъкълът разказва история за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Близначките Кара и Яра бягат от дома си, за да се присъединят към партизанското движение. Попадат в отряда на командира Медвед и внасят смут в сърцата на народните бойци. Ролите изпълняват Боряна Братоева, Мила Люцканова и още 14 актьори, сред които са Добрин Досев, Симеон Алкесиев, Елена Кабасакалова и Ивайло Христов.

Втората пловдивска премиера е „Няма ток за електрическия стол“  от Александър Секулов и ще се играе на 11 септември в Камерната зала на Драмата. С премиери  са и трупите от театър „София” и пазарджишкия театър „Константин Величков“, които представят „Ние сме вечни” от Кирил Буховски и „Деветият ден” от Венцислав Кулев, съобщи селекционерът Богдана Костуркова.

В програмата са включени и представленията „Свалячи” на Елин Рахнев, „Семеен албум” на Малин Кръстев, „Театър, любов моя” на Валери Петров, „Петокнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, , „Любовна афера” от Филип Блазбанд, „Дакота” от Жорди Галсеран.

Пловдивската публика може да види и най-награждаваните представления за миналия сезон. Това са  постановката „Каквато ме искаш” от Луиджи Пирандело, режисирана от  Теди Москов и „Къщата на гнева” на Лорка под режисурата на  Диана Добрева.

Три са чуждестранните трупи – на Мюзикхолният театър от Киев ще представи „Мерилин Монро – образ, засенчен от живота”, Държавният театър от Анталия – „Жорж Данден от Молиер, а Парижката театрална компания „Шеневоа” идва със „Списъкът” след успешни изяви на престижния фестивал в Авиньон.

Билтетие са от 10 до 25 лева и се продават във фестивалната каса на входа на Пловдивския театър и работи от началото на септември. Още в първите дни билетите за някои представления бяха изчерпани.

Бюджетът на фестивала е 180 хил.лв., съобщи изпълнителния директор Димитър Малашинов. Субсидията от Министерството на културата е 42 хил. лв, а от Община Пловдив – 45 хил. лв. По думите му се получава една доста приятна аномалия- колкото по-неустойчив бюджет има, толкова по-силна е програмата.

Ремонтът на изгорялата голяма сцена на Драмата в Пловдив, която изгоря при пожар преди две години, започна дни преди началото на фестивала. Очаква се  дейностите да приключат след 6 месеца и 20-то издание на „Сцена на кръстопът“  през 2016 година да се проведе на  новата сцена.