Започва шестата Нощ на музеите и галериите в Пловдив
Започва шестата Нощ на музеите и галериите в Пловдив / dariknews.bg

За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери - днес и утре, а събитията започват в 19 часа и приключват в 1 часа след полунощ.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: Музеи и галерии (днес), култура и клуб (утре) - с участието на културни институти, книжарници, неформални арт-пространства и клубове, както и събития в градска среда (днес и утре). И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. Ако искате да дойдете с деца, вашият ден е 25-ти септември, когато ще се проведе Малката Нощ - с програма за най-малките (11-19 часа).

В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин. В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.

Тази година афишът включва близо 20 часа културна продукция, която ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места. Очакванията на организаторите са за повече от 25 000 посетители.

Новата визуална концепция на Нощта на галериите и музеите е изработена от Постстудио за визуална култура и е вдъхновена от типографията. Акцентът в цялостната комуникация на фестивала е върху индивидуалните програми и събития на участниците.

Студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт от различни университети в страната ще имат възможност да придобият практически умения в специалната Стажантска програма на Нощта, която вече работи в подкрепа на организаторите.

Днес, утре и на 26-ти септември ще бъде спряно движението на превозните средства по някои улици в града - "Железерска", „Алцеко", „Криволак", "Отец Паисий" и "Стръмна" за времето от 18 часа днес до 1 часа утре, както и улица "Отец Паисий" в участъка от ул. "Патриарх Евтимий" до ул. „Ген. Гурко" за времето от 18 часа утре до 1 часа на 26-ти септеври.