/ iStock/Getty Images
Започна реконструкцията на площад "Житен пазар" в пловдивския район "Централен".

Ремонтът на пространството се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" и е на стойност 10 милиона и 233 хиляди лева. Това съобщи по време на първата копка заместник-кметът на Пловдив с ресор “Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов.

"Началото на проекта идва с фактическото започване на сегашния програмен период, който цели по-бързото догонване на средния европейски стандарт", коментира Стоянов.

АПИ планира ремонтиране на 3 хиляди километра пътища за 2022 г.

Според заместник-кмета Пловдив се е превърнал в един от добрите примери в страната - водеща индустриална дестинация, един от най-бързо развиващите се центрове за бизнес услуги.

"Всичко това се дължи на предприемачите и гражданите на региона, и нашият ангажимент е с инвестициите от общинския бюджет и европейските програми да продължим да развиваме града и да отговаряме на техните нужди", каза Стоянов.

Площадът е част от обща концепция, свързана с туристическите потоци в града, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той обясни, че идеята е туристите, които пристигат в Стария град, да се събират в парка, който е близо до обособения паркинг за автобуси.

Ще бъдат изградени нови детски съоръжения, водна каскада, много пейки и ще се обнови озеленяването, каза още Стаменов. Проектът трябва да приключи до юни 2023 година.
БТА