Закриват автогара „Юг”? Собственикът привества революционната идея
Закриват автогара „Юг”? Собственикът привества революционната идея / netinfo
Радикалното предложение да се закрие автогара „Юг” в Пловдив и междуградските автобуси, с изключение на тези от и за София, да се пренасочат към автогарите „Север” и „Родопи” лансира комисията по „Инфраструктура и комуникации” към Консултативния съвет при кмета.

Целта е да се намалят инцидентите в централната градска част и да се отпуши движението от Сточна до Централна гара. Кметът Славчо Атанасов окачестви предложението като революционно и заяви, че то ще струва на хазната десетки милиони, ако бъде прието. Теренът на автогарата в суперцентъра е частна собственост и собственикът трябва да бъде обезщетен, каза градоначалникът. Според членове на комисията обаче предложението не е за отчуждаване на имота, а касае само пренасочване на превозите. Управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков привества идеята. Отдавна имам други планове за автогара „Юг”, останалите две автогари могат да поемат автобусите по нейните направления, след като направим леко разширение на „Родопи”, каза Дошков.

До месец – по настояване на кмета и на членовете на комисията по инфраструктура в Консултативния съвет – трябва да бъде решено кои улици в центъра на града да станат еднопосочни и откога да се затвори изцяло движението в архитектурен резерват „Старинен Пловдив”. Целта е да се облекчи трафикът в централната градска част и да се реши, поне частично, проблемът с паркирането.

Комисията предложи още да се проучи възможността за изграждането на подземни паркинги в района на пл.”Централен” и под спортните площадки и игрища на общинските училища в центъра на града, където това е безопасно за децата. До месец кметската администрация се ангажира да набележи терени на общината, на които е възможно изграждането и на надземни паркинги.