Захари Георгиев - кандидат за кмет от Коалиция за Пловдив: Не приемам тезата, че икономиката на града не зависи от местната власт
Захари Георгиев - кандидат за кмет от Коалиция за Пловдив: Не приемам тезата, че икономиката на града не зависи от местната власт / netinfo
Индустриалната групировка IIG, специализирана в изграждането на големи технологични паркове и логистични центрове в Европа, е готова да инвестира в Пловдив. Това стана ясно след среща на градския лидер на социалистите и кандидат за кмет от "Коалиция за Пловдив" Захари Георгиев с ръководството на компанията в Брюксел. На 16 октомври мениджмънтът на IIG идва под тепетата за продължаване на разговорите с местния бизнес.

Интервю на Катя Павлова

- Това е реална стъпка за влизането на високите технологии в Пловдив, г-н Георгиев. Не може да не сте доволен.

- Целта наистина беше да установим контакти като местна власт с потенциални инвеститори. А IIG е стратегически инвеститор. Но за мен беше важно и нещо друго - да познавам тези хора, да съм видял какво правят, какво са постигнали. Дали това е проличало - не знам /смее се/, но още в началото на срещата ми с представителите на компанията Алекс Мелон и Франсис Хунинг, в разговора се включи и човекът, чиято дума тежи най-много в IIG - Филип Шелфхолд. Това е председателят на Съвета на директорите и мажоритарен собственик на индустриалната групировка.

Да, не крия, че разговорите ми с този стратегически инвеститор бяха основната ми цел за Пловдив. В Брюксел имах много ползотворни срещи, осъществих директни контакти с представители на различни институции, впечатлен съм от кмета на Брюксел Фреди Тилеманс, разговаряхме с министър-председателя на Валония Руди Демот, с председателя на групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента Мартин Шулц. Но за мен разговорите и най-вече резултатите от разговорите с IIG бяха изключително важни. За всички нас в Пловдив е важно да намерим както възможност за инвестиции и партньори в лицето на белгийските фирми, така и пазари в Белгия, особено в областта на електрониката, машиностроенето, екологично чистите храни. Белгийските пазари дават мъзможности в тази посока.

- Защо от IIG харесаха Пловдив?

- Оказа се, че индустриалната групировка вече е харесала Пловдив като място за инвестиция. Избрали са 150 дка до града, край Скутаре. Немска фирма е готова да изгради своя база за електротехнически изделия. Там ще дойдат и други инвеститори, защото на мястото може да се развива както производство, така и логистика на товари. Уговорихме се на 16 октомври да ме посетят, Филип Шелфхолд каца на летище Пловдив с фирмения самолет. Те избраха Пловдив като място за инвестиция заради възможностите, които дава наличието на магистрала, на добър шосеен и жп-път, на най-доброто карголетище на Балканите, каквото е нашето. Винаги съм казвал, че това са невероятни дадености за града ни, които досега винаги са били подценявани от тези, които можеха да направят нещо за развитието на Пловдив.

- IIG са индустриална група с опит в Европа. Ще се включат ли в интермодалния терминал, за чието изграждане говорите в последно време?

- Да, има възможности да се включат като партньори на държавата и на общината в интермодалния терминал. Говоря за терминала, защото Пловдив е един от градовете, за които българското правителство е предвидило изграждането на подобни центрове. IIG се заинтересоваха от тази идея. Пловдивчани трябва да знаят, че когато тук идват да инвестират хора с опит - възможностите за всички са големи. Изграждането на един логистичен парк от 100 дка ще даде изключителни възможности за развитието на града и реализацията на специалистите ни. IIG имат доказан опит в 17 страни в Европа при изграждането на големи производствени и логистични паркове. Изграждат ги за не повече от една година. Затова много от фирмите предпочитат да купуват от тях, защото знаят, че само след няколко месеца ще могат за ползват сградите, за които са платили.

Показаха ми последния център, който са построили в гр. Алст - на американска компания за пластмасови изделия - нова сграда, построена в съседство със старата. Производството е било преместено от едната сграда в другата, без да спре, в движение, и без това да окаже влияние върху производителността - тя е намаляла единствено с 20%.

- Говорите повече за икономика, отколкото за политика при управлението.

- И ще продължа да говоря. Защото развитието на един град е немислимо без икономика. Аз не приемам твърдението, че икономиката на града зависи от това какво е състоянието на държавата и не зависи от местната власт, от кмета, от екипа му. Напротив - местната власт може косвено да стимулира икономиката чрез развитието на инфраструктурата. Общината може да търси инвеститори, необходими за Пловдив. Аз ще продължа да отстоявам тезата си, че на града ни са му необходими високите технологии, защото те създават високоплатените работни места. Та ние имаме 6 висши учебни заведения, имаме 10-на професионални гимназии?! Всичко това дава възможности за развитие на бизнеса - особено когато се намери пресечната точка между него и образованието.

- Какво ще предложите на IIG при посещението на Филип Шелфхолд на 16-ти?

- Ще организирам среща с пловдивския бизнес и ще му предложа да се срещне с представителите му. Ще поканя пловдивските фирми, които проявяват интерес към едно такова партниране.

- Като стана дума за партниране, в което участва пловдивският бизнес - отидохте ли в офиса на община Пловдив в Брюксел?

- Да. Той е на добро, централно място. Този офис е призван да помага на общината, на бизнеса, на институциите ни. Представителят ни там Валентина Измирова очаква всички, които проявяват интерес към европейско партниране. Телефонът на офиса ни в Брюксел е - /смее се/ по едно стечение на обстоятелствата кодът е почти пловдивски, само с една нула в повече - 0032 479061623. Офисът ни предоставя възможности за комуникации с неправителствената организация Евросити, в него могат да се ползват зали за срещи, за презентации.

Всъщност за това стана дума и при посещениието ни в представителството на България в Брюксел. Казах, че Пловдив, София, Варна, Бургас, които вече имат офиси там, трябва да намерят начин за общо взаимодействие. Ако си мислим, че сме известни и не правим нищо, ще си останем в 20 век, а не в 21-ви. И ще продължим да се оплакваме от ниските си доходи, без да намерим пътя за повишаването им. Може би съм бил малко по-рязък, не знам. Но съм убеден в думите си. Казах го и на председателя на групата на ПЕС в Европарламента Мартин Шулц - ние като нова страна-членка разчитаме на него, на личния му авторитет, на възможностите му, за да тръгнем по-бързо към децентрализацията. Защото у нас все още властта и финансите са силно централизирани. Липсва ни онова второ звено на местната власт, което да дава път на регионалните проекти. Много по-лесно е да решаваш големите си проблеми, когато си обединен. Всъщност това го пише и над нашия Парламент - че Съединението прави силата, а не винаги го изповядваме.

- За какво говорихте с министър-председателя на Валония Руди Демот?

- Отново за партниране, за възможностите за инвестиции. Обсъдихме и възможността за побратимяване на Пловдив и Брюж. Руди Демот се ангажира да проведе срещи в тази посока. И отново повтарям - много по-лесно се печелят и финансират проекти, когато в тях участват повече европейски градове. Много по-силен си, когато си обединен.

За това говорихме и с кмета на Брюксел - Фреди Тилеманс, една много колоритна личност. Да, пред него представихме Пловдив. Но ако мога да се изразя така - отидох там не да продавам, а да купупвам. Въпреки че ние показахме в Белгия нещо, което те нямат - публичност, достъпност чрез комуникационните системи на управленските процеси. Директното излъчване по уеб-телевизията показа, че когато има желание обществеността може да бъде информирана лесно, достъпно и сравнително евтино. В тази посока говорихме с г-н Тилеманс - за видеонаблюдението в един град. Така, че то да бъде достъпно за всички. И аз като обикновен гражданин да мога да видя какво става. И тогава любителите на нарушаването на обществения ред ще се замислят дали да ритнат или запалят кошчето за боклук като знаят, че ще са пред погледа на всички. Така ще е гарантирана и безопасността на децата в училищата и детските градини. Родителите ще са много по-спокойни, като знаят, че могат да погледнат в компютъра докато са на работа и да видят как е в двора на училището на детето им. В Брюксел, освен, че има видеонаблюдение по кръстовищата, е въведен изключителен ред при паркирането. Не, че системата на фискалните апарати за паркоместа е нещо непознато за нас. Но кметът на Брюксел потвърди, че от фискалната система на паркоместата и работата на местната общинска охрана в касата на общината влизат сериозни средства. А нас тук в Пловдив се опитват да ни убедят, че е хубаво да ги дадем на други - при положение, че това си е публична собственост, собственост на Пловдив.