Взривяват надвиснали скали над пътя Кричим - Девин
Взривяват надвиснали скали над пътя Кричим - Девин / снимка: vesti.bg

С контролирани взривове днес ще бъдат премахнати опасните скални късове при 102-ри км на третокласния път Кричим – Девин, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От петък движението по пътя е блокирано поради опасността от ново свличане на скална маса, застрашаваща живота на аварийните екипи, разчистващи срутището. При обрушването на скалите от алпинисти бе установено, че има огромна пукнатина над горния ръб на скалния откос, което е предпоставка за нови значителни срутвания.

При взривовете ще бъдат използвани около 1 тон взривни вещества. Оценката на експертите е, че с взрива ще бъдат премахнати около 4-5000 куб. м или 10 000 тона скална маса.

Очаква се движението по пътя Кричим - Девин да бъде възставено към края на работната седмица. До пускането му трафикът се насочва по второкласния път Пловдив - Асеновград - Чепеларе - Смолян.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които предстои пътуване през дефилетата и пътната мрежа в планинските райони да карат внимателно и с повишено внимание. На много места заради преовлажняване на почвата има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.