Върнатите общински проекти получават втори шанс за финансиране от ЕС
Върнатите общински проекти получават втори шанс за финансиране от ЕС / netinfo
Не крийте в чекмеджетата неодобрените проекти, призова кметовете на общини Васил Маргаритов от Министерството на околната среда и водите. Той отправи апела за преработване на проектите според забележките на експертите по време на срещата на вицепремиера Меглена Плугчиева и нейния екип със 70 кметове и областните управители на Пловдив, Пазарджик,Смолян,Хасково и Кърджали за проблемите при кандидатстването за средства от структурните фондове. Коригираните проекти, ще се преразглеждат и имат равни шансове за финансиране с онези, подадени за пръв път, декларира Маргаритов.

Активността при подготовката на екопроекти в район Южен - Централен е 3,5 пъти по-висока от средната за страната, съобщи Маргаритов и посочи, че до момента са одобрени 108 проекта от подадени общо 368. Директорът на дирекцията за усвояване на средствата от ЕС в МОСВ напомни на кметовете, че от вчера стартира програмата за изграждане на канализации в населени места с над 10 000 жители, по която трябва да бъдат усвоени 510 млн. лева.

Непознаването на процедурите, липсата на опит при осигуряването на предварително финансиране са най-големите проблеми на българските общини при подготовката на техните проекти за средствата от еврофондовете, обобщи Плугчиева впечатленията си от работната среща в рамките на Есенния технически панаир. Тя посочи като сериозен проблем и изтичането на кадри от администрацията в последните 2 години.