Виртуозен кларнетист свири край Пеещите фонтани
Виртуозен кларнетист свири край Пеещите фонтани / снимка: Държавна опера Пловдив
Виртуозен кларнетист пристига от Ню Йорк, за да свири тази вечер край Пеещите фонтани по повод 1 година от избора на Пловдив  за Европейска културна столица през 2019. Илиан Илиев ще вземе участие в гала концерта на Пловдивската опера, който ще бъде открит от кмета Иван Тотев в 20 часа.
В празничния концерт се включват солистите, оркестъра и балета на Пловдивската опера под диригентството на Диан Чобанов. Публиката ще се наслади и на изпълненията на Виолета Радомирска, която пристигна от Швейцария за втората премиера на "Кармен".
Българският виртуоз на кларинета Илиан Илиев е син на кларинетиста Никола Илиев, основател на Конушенския оркестър. Завършва  Музикалното училище в Пловдив и Музикалната академия в София и продължава обучението си в Джулиард Скул, Ню Йорк.
През 2001 година получава разрешително за постоянно пребиваване в САЩ като „първокласен артист с необикновени способности”. Обявен е за 5-ти най-добър кларинетист в САЩ.Признат е като един от водещите кларинетисти на своето поколение.
Илиан Илиев е познат в целия свят със своя изключителен артистизъм. Критиката е безкрайно благосклонна към българския талант, изявявал се на множество платформи, включително и в Карнеги Хол.