Учителският синдикат иска повече пари за малките училища
Учителският синдикат иска повече пари за малките училища / Sofia Photo Agency

Училищата с по-малко от 300 деца трябва да получават повече пари на ученик, като се повиши единният разходен стандарт. Това поиска лидерът на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров. В момента малките училища са на ръба на оцеляването и децата там получават по-слабо образование при по-ниски условия. Обратната мярка да се приложи за „мегаучилищата" с над 700 възпитаници, поискаха още синдикатите. Идеята е те да получават финансиране за определен брой ученици - до 700 или 800, а бройката деца над тях да не получава пари от делигираните бюджети.

Целта на тези мерки е да се запази съществуването на малките училища, каза още Петров. По думите му в големите гимназии учителите и учениците не се познават, което е сериозен проблем за качественото образование. Според него бюджетът за образование трябва да се вдигне от 3,5% до 6 на сто от Брутния вътрешен продукт до 2016-а година.

Синдикатите пожелаха мандатност на директорите, които да се избират на всеки 4 или 5 години, както и делигирани бюджети за детските градини в цялата страна. Учителите са подготвили общо 20 искания, които са разпратени до лидерите на политическите сили. В последните 20 години нито една партия не изпълни обещанията си и призоваваме този път това да се случи, заяви още Петров.

Лидерите на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" са в Пловдив на двудневен семинар на тема „Делигирани бюджети", съвместно със свои колеги от Македония. На срещата стана ясно, че стартовата учителска заплата в югозападната ни съседка е 350 евро, докато в България тя е около 250.