Карлово отбелязва 150 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. На площад "Васил Левски" се проведе възпоменателна церемония в памет на националния герой.

За българската православна църква Васил Левски е Дякон Игнатий, за един от първите му историографи – Захарий Стоянов – Левски е Баща на апостолите, а за нас Левски е свобода, каза кметът на
Карлово Емил Кабаиванов. „Свобода, която той защити със собствения си живот“, добави той. 

БТА

По думите му 150 години след гибелта на Апостола на свободата ние навеждаме чела и се прекланяме отново пред неговия живот, дело, саможертва и висок морал.

„Левски остана във времето, Левски изпълни дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – начинът е само един – дела трябват, а не думи“, каза по време на церемонията министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

БТА

Пред паметника Васил Левски събралите се хора запазиха едноминутно мълчание, паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола на свободата. Церемонията завърши с тържествена заря-проверка.

На отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски присъстваха и министърът на културата Найден Тодоров, областният управител, общински съветници, духовни лица, генерали, офицери, сержанти, войници и граждани.

Демерджиев: Левски успява да обедини българите и 150 години след смъртта си

На 15 май 1903 г. в Карлово е направена първата копка на паметника на Васил Левски и е  организирано голямо тържество, на което присъстват княз Фердинанд, министри, общественици. Паметникът, дело на скулптора проф. Марин Василев, е завършен и открит през юни 1907 г.  

БТА

Утре в 11:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се проведе шествие до родната къща на Левски, днес Национален музей "Васил Левски", където ще бъдат връчени наградите на комитет "Васил Левски" - Карлово.

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.
Николай Трифонов/БТА