Туроператори от 15 държави идват в Пловдив
Туроператори от 15 държави идват в Пловдив / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Туроператори от 15 държави идват в Пловдив
79279
Туроператори от 15 държави идват в Пловдив
  • Туроператори от 15 държави идват в Пловдив

Над 105 фирми и организации, пряко свързани с туризма, пристигат в Пловдив за шестия поред туристически форум, който се провежда от 23 до 26 април. Очакват се около 200 участници от 15 страни, сред които са Дубай, Франция, Германия и Великобритания, съобщи в ефира на Дарик директорът на общинското предприятие „ Туризъм“ Петър Лазаров. Ще има и сериозно присъствие от съседните страни, сред които са Гърция и Румъния. В програмата на събитието са планирани срещи с пловдивския бизнес, ресторантьори, хотелиери и галеристи.

Посещението на  чуждите делегации е по време на Пролетния панаир на занаятите, организиран от Регионалната занаятчийска камара. Гостите ще могат да видят традиционна българска сватба в Стария град, да хапнат лютеница и да опитат ръчно приготвен хляб по вековна рецепта.

За форума идва и екип на Дискавъри нетуърк, които за първи път снимат в Пловдив. Междувременно от BBC са заявили желание да заснемат втори филм в града, обявен за Европейска столица на културата през 2019-та.

От Националния статистически институт отчитат 10 % ръст на туристите  в Пловдив и реализираните от тях нощувки за месеците януари и февруари. По този показател градът ни е на водещо място в страната, тъй като ръстът на туристите в София и Варна е съответно 5 и 7 %, отбеляза Лазаров.

По думите му, има още много туристи, които не влизат в статистиката, тъй като посещават Пловдив като част от обиколката си в България.

Чуйте още по темата в прикачения файл.