Съветници от мнозинството в заговор за смяна на шефа на ОбС
Съветници от мнозинството в заговор за смяна на шефа на ОбС / netinfo
Консултации за свалянето на председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев са били инициирани от представители на управляващото мнозинство на ГЕРБ, ВМРО и Атака, съобщи общинският съветник от БСП Тодор Кръстев.

Левицата даде ултиматум на лидера на ГЕРБ в – цитирам – недълъг срок да промени командно-административно-милиционерския стил на ръководство на местния парламент и предупреди, че ако това не стане, сама ще внесе предложение за неговата смяна. Мотивите на червените съветници са свързани с многото върнати от областния управител решения на ОбС и с оценката, че той води манипулативно заседанията и унижава дори съветниците от собствената си група като ги принуждава да гласуват по команда, а не по съвест. Тодор Кръстев уточни, че БСП ще чака промяна в стила на Кюмюрджиев до месец-два, преди да му поиска оставката.

Червените съветници бяха категорични, че в неофициалните предварителни консултации са участвали техни колеги и от ГЕРБ, и от ВМРО, и от Атака.

Няма да коментирам общи обвинения, БСП ме атакува заради корпоративни интереси, свързани с „Градски транспорт”, отвърна Кюмюрджиев. Той уточни, че натискът бил заради нежеланието му да позволи разграбване на транспортната фирма, купена преди година от съветника от БСП Ангел Батаклиев.

Кюмюрджиев отказа да отговори на въпрос на Дарик дали вярва или не на твърденията на съветниците от левицата за негодувание срещу него в групата на ГЕРБ. До този момент публично достояние са ставали обтегнатите отношения в управляващата коалиция, особено между ВМРО и ГЕРБ, но не и напрежение в групата на ГЕРБ, чиито членове са подбирани лично от Кюмюрджиев. Според активисти на Бойко – Борисовата партия обаче не е изключено единици да са поддали на натиска отвън, чиято цел е бламирането на председателя на ОбС.