Съобщиха резултатите от аутопсията на починалото дете
Съобщиха резултатите от аутопсията на починалото дете / netinfo

Тежко изразена недоносеност и незрелост на плода са причините за смъртта на момиченцето, което почина в събота в Отделението за новородени деца на Многопрофилна болница ”Пловдив”, след авария на тока и проблеми с аварийното захранване на апаратурата, показват резултатите от аутопсията. Това съобщи за Дарик зам.-директорът на здравното заведение д-р Емил Караиванов. Той уточни, че още при раждането си детето е било с диагностицирани тежки мозъчни увреждания и недоразвити органи. Проблемите с електроснабдяването на болницата не касаят този случай, подчерта още д-р Караиванов.

Животът на недоносените бебета от Отделението за новородени деца на Многопрофилна болница ”Пловдив” системно се излага на риск заради проблеми с аварийното захранване на апаратурата при честите аварии на тока, каза пред Дарик д-р Ориета Каменова, която е била на смяна в събота сутринта, когато почина момиченцето. По думите й повече от 10 минути детето е било лишено от подаване на кислород и се е разчитало на неговото собствено дишане, което е било недостатъчно.

Никой не носи вина за смъртта на детето, категоричен е директорът на Многопрофилна болница ”Пловдив” доц. Георги Йорданов. Той уточни, че момиченцето се е родило в петия месец със сериозни малформации. Според доц. Йорданов апаратурата в Отделението за недоносени деца работи перфектно, а дежурните лекари са използвали резервното захранване от авариен агрегат. Той обаче заяви, че по около 15 токови удара на ден спъват нормалната работа на здравното заведение.

От ръководството на ЕVN са категорични, че нямат вина за случая с починалото бебе и препоръчаха на Многопрофилната болница - Пловдив да си осигури надеждно резервно захранване. Причината за срива в електическата мрежа е аварирал трафопост, собственост на здравното заведение, чиято изправност и поддръжка е задължение на Многопрофилната болница ”Пловдив”, категорично заяви Калина Трифонова, вицепрезидент на ЕVN България