/ Thinkstock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд потвърди взетата най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж, отпускал кредити и извършвал банкова дейност без разрешение, съобщиха от съдебната институция. Освен това давал и заеми на граждани с лоши кредитни досиета към банкови институции. Към обвинението е привлечена и негова съучастничка.
 
В резултат на дейността си мъжът придобил апартамент в Пловдив с пазарна оценка 72 000 лева срещу отпуснат кредит от 15 000 лева с месечна лихва от 600 лева. Той и жената са придобили апартамент в Асеновград и два поземлени имота, срещу предоставен кредит от 60 000 лв. с 2400 лв. месечна лихва.
 
Според обвинението двамата са давали нееднократно заеми и на други лица срещу запис на заповед и месечна лихва, варираща от 500 до 1200 лева.
 
За мъжът се предвижда от 5 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество.
 
Съдиите прецениха, че има реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако му се наложи по-лека мярка за неотклонение. Този извод е направен от данни по делото, от които става ясно, че обвиняемият е направил опит да повлияе върху една от свидетелките, за да прикрие действията му. Освен това за период само от няколко месеца, според прокуратурата, мъжът е предоставил кредити на седем лица, от които е придобил значителни неправомерни доходи.
 
Определението на Апелативния съд е окончателно.