Съдът гледа делото за налагане на най-тежката мярка на Лазар Колев
Съдът гледа делото за налагане на най-тежката мярка на Лазар Колев / Dariknews.bg

Окръжният съд в Пазарджик гледа искането на пазарджишката прокуратура за налагане на постоянна мярка „задържане под стража" на Лазар Колев, който до момента е единственият обвиняем по делото „Белнейски". На 22 август изтича срокът на последната присъда за кражба, която Колев в момента излежава в пазарджишкия затвор. 

Колев е привлечен като обвиняем с постановление на Окръжна прокуратура - Пазарджик от 27 февруари 2009 година за убийството на сестрите Росица и Христина, след като експертиза откри негова ДНК в телата на убитите сестри.

Защитата на Лазар Колев, в лицето на адвокат Марин Марковски, ще настоява пред съда той да бъде освободен. По думите на Марковски психическото и физическото състояние на 30-годишния Колев в момента е стабилно, но същият е изключително напрегнат. По повод исканата мярка, Марковски бе категоричен, че са важни доказателствата по делото и дали събраните материали са достатъчни за да бъде осъден, според защитата - невинен човек. По думите на Марковски самият факт, че наблюдаващият прокурор по случая поставя под съмнение, че делото евентуално може да бъде прекратено, показва известно колебание.

Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева заяви, че очаква разследването да бъде приключено, след поредното искане за неговото удължаване. Тя бе категорична, че няма колебания в обвиненията за виновността на Лазар Колев.

Очаква се делото Белнейски да влезе в съда до няколко месеца. По него има събран 30 тома хартиен материал, а седем хиляди са разпитаните.

Сестрите Росица и Христина Белнейски бяха умъртвени по жесток начин на 28 януари 2006 г. Телата им бяха открити в местността „Грамадите" край Брацигово.