Супер модерен център за образна диагностика проектират в УМБАЛ Св. Георги
Супер модерен център за образна диагностика проектират в УМБАЛ Св. Георги / Dariknews.bg

Цялостно обновяване на центъра за образна диагностика предвижда проекта, с който УМБАЛ „Св. Георги" ще кандидатства за 10 мнл. лева по ОП „Регионално развитие". Това съобщи за Дарик директорът на лечебното заведение доц. Божидар Хаджиев. С 8,5 млн. лева от тези пари ще бъде закупено най-модерно оборудване - мултислайсов компютърен томограф, ядреномагнитен резонас, литотриптер, коронарограф, ангеограф и пълна апаратура за горна и долна ендоскопия. 

С останалите около 1,5 млн. лв. ще се финансират строително-монтажните работи за разширяване на помещенията, обясни доц. Хаджиев. Той гарантира, че проектът ще бъде напълно готов до 30 септември, когато е и последният срок за подаване на документацията в Министерството на здравеопазването. "Ако бъдем одобрени, още в края на годината ще започнем изпълнението на дейностите, предвидени в проекта и до средата на следващата година всичко ще бъде готово", прогнозира доц. Хаджиев.

Университетската болница в Пловдив е едно от 20-те големи лечебни заведения в страната, което може да получи 10 млн. лева по ОП „Регионално развитие" за цялостно модернизиране. Средствата ще бъдат осигурени през Министерството на регионалното развитие след одобрение от здравното министерство, което е изготвило план за  превръщането на големите болници в страната във високотехнологични.