/ БГНЕС
Специализираната прокуратура обвини в умишлена безстопанственост кмета на Община Септември Марин Рачев, съобщават от ведомството. Става дума за 7 деяния, от които на общината е причинена вреда общо за 226 528,24 лева.

Неточна експертиза и грешки в обвинението отложиха делото срещу кмета на Септември

Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с „Консорциум ремонт и възстановяване-Септември“.

Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

кмет Септември
Тина Соколова

Материалите по този казус са отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем е разделено. Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на Община Септември Явор Митев.

Още двама от Община Септември са с повдигнати обвинения

Докато замествал кмета Рачев, той е подписал анекс към същия договор за 1 000 000 лева, без да се е налагало изменение на сключения контракт и с цел да набави облага за консорциума-изпълнител.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е изпълнил задължението си да окаже съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените в общината процесуално-следствени действия.

Марин Рачев: Срещу мен върви целенасочена атака

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още двама души - на Ангел Бончев, шеф на дирекция “Транспорт и околна среда“ в Община Септември и на Станой Милов - специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” в общината.

Изнасят нови данни за нарушения в Община Септември

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - съставили са протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по вече споменатия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

На Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева, съобщават още от Спецпрокуратурата.