Изнасят нови данни за нарушения в Община Септември
Изнасят нови данни за нарушения в Община Септември / netinfo
Извадка от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще оповестят днес представители на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“, съобщават от организацията. Нейни представители отново ще се съберат пред съда в Пазарджик, а поводът е поредното заседание от делото срещу кмета на Септември Марин Рачев за укриване на данъци.

Проверката на АДФИ започна след протести на жители от Община Септември и исканията им да се провери има ли злоупотреби при разходване на общински средства и сключване на сделки с приближени до кмета фирми. В доклада на АДФИ са констатирани и нарушения, допуснати от бившата заместник-кметица и настояща депутатка от ГЕРБ Даниела Малешкова.

В доклада на АДФИ от 99 страници са констатирани множество нарушения при разходването на общински пари и сключване на договори с приближени до кмета фирми, основно с Владимира Бойджийска - втората братовчедка на съпругата на кмета, твърдят опонентите му. Според инспекторите Община Септември не е провела обществена поръчка, а е доставяла горива от фирмата на Бояджийска „Ойл транс ПЗ“ ЕООД.

Друго нарушение, констатирано от агенцията, е за подписан договор от бившата кметица и настояща депутатка от ГЕРБ Даниела Малешкова за преместване на електрически стълб, който е бил асфалтиран в средата на пътно платно по пътя между село Славовица и град Ветрен. Контрактът е сключен за 20 хиляди лева с фирма „Строителна Техника ПЗ”, управлявана от Владимира Бояджийска. Проверяващите отчитат, че тази фирма вероятно няма техника и екип, тъй като сключва договор с подизпълнител срещу 5 000 лева за преместване на стъбла. Формираната печалба от над 250 процента за фирмата, управлявана от Владимира Бояджийска - втора братовчедка на жената на кмета, без да е извършила нищо е индикатор за измама, сочат проверяващите от АДФИ в доклада си.

Съдебното дело срещу Рачев е по обвинение, че като едноличен търговец е укрил данъци в особено големи размери – над 115 000 лева. Обвинението е повдигнато от Софийската градска прокуратура през август 2017 година, а на кмета е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.