Марин Рачев
Марин Рачев / БГНЕС
Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли като неоснователно искането на прокуратурата кметът на община Септември Марин Рачев да бъде освободен от длъжност и отмени определението на първата инстанция, с което Рачев временно беше отстранен от поста си. То беше обжалвано от защитата на градоначалника.
 
Съдът също така остави на длъжността специалиста по инвеститорски контрол в местната администрация Станой Милов.

БСП иска изслушване на главния прокурор и на вътрешния министър заради кмета на Септември
 
Рачев има две обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Милов е обвинен за издаване на протоколи с неверни обстоятелства. Прокуратурата поиска отстраняването на Рачев с мотива, че може да повлияе на свидетели, които предстои да се разпитат или да възпрепятства събирането на доказателства.
 
Според апелативния съд няма достатъчно доказателства, че лицата ще попречат на разследването и няма ясни данни, че някой от тях е пречел на обвинението или има намерение да пречи при събирането на доказателства. Съдът отчете, че кметът Рачев е демонстрирал явно намерение да не пречи на разследването, след като е подписал молба за неплатен отпуск.

Отстраниха от длъжност кмета на Септември
 
Прокуратурата пледира, че първата инстанция е направила верни и обосновани изводи, които следва да се потвърдят и от апелативния съд. Както и че има СРС-та и множество документи и свидетелски показания срещу Рачев и Милов. Според съда обаче в показанията няма достатъчно данни за отстраняване от длъжност, а СРС-тата не могат да се използват, тъй като все още не са представени по делото.
 
Арнаудова: Кметът на Септември сключвал сделки с фирми, негова собственост

Пред медиите Рачев заяви, че ще съдейства на разследващите органи по всяко време. Той допълни, че няма да ходи в общината, освен когато бъде поканен от ресорния министър за подписване на документите за предоставянето на концесия на минералното находище "Варвара" под стопанисването на община Септември.
БТА